Da li znate da Cezar salata nema veze sa Cezarom?
Cezar salatu, jedan od najpopularnijih obroka u restoranima današnjice, izumeo je Italijan Cezar Kardini, 1924. godine.
Priča kaže da Kardini, vlasnik jednog restorana u Los Anđelesu, nije imao bog zna šta od namirnica u restoranu, kada je tu svratila grupa njegovih prijatelja. Kako nije želeo da ih ostavi gladne, napravio je obrok od onoga što je imao – zelene salate, belog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa.
Legenda dalje kaže kako su prijatelji bili prezadovoljni tom kombinacijom i tako je rođena restoranska senzacija.
Pošto nijedna prava priča ne može proći bez kontroverzi, ni ova nije imuna.
Šuška se, naime, da obrok nije spremio niti osmislio Kardini, već neko od njegovih zaposlenih, ili čak njegov brat Aleks, piše "Asocijacija Autentičnih Hedonista".
Bilo kako bilo, salata nosi Cezarovo ime, a 90 godina od premijere na svetskoj gastronomskoj sceni, ova salata je popularnija no ikad.
Da li je i vi volite? Pišite nam u komentarima.
RECEPT:
Zelenu salatu, oko 500 gr, dobro operite. Obarite 300 grama pilećeg belog mesa, iseckajte 300 gr grilovane slanine.
Sve pomešajte i dodajte 300 gr parmezana, kockice prepečenog tosta i pet barenih jaja.
Dresing napravite od pet kašika majoneza, dve kašike pavlake (može i jogurt), kašike senfa, soka od jednog limuna, malo soli i bibera.