Znate već da je beli luk neverovatno zdrav. Da li znate zašto ga treba jesti zajedno sa medom?
Beli luk, pokazala su istraživanja, efikasno sprečava aterosklerozu, infarkt, bolesti srca, snižava holesterol i krvni pritisak.
Takođe, odlična je prevencija protiv prehlade, gripa, raznih alergija, gljivičnih infekcija. Olakšava i simptome dijabetesa, uvećane prostate, osteoartritisa. Njegova sposobnost da eliminiše toksine i jača naš imuniteta je, takođe, jedan od najvažnijih osobina belog luka.
Verujemo da ste većinu navedenih dobrobiti belog luka uveliko znali. Ono što, možda, ne znate je - kako ga treba konzumirati da bismo iz njega izvuki maksimum?
Pre svega - jedite sirov i svež beli luk, jer ga termička obrada "slabi", loše utiče na njegov najbitniji sastojak - alicin.
Takođe, nemojte da gutati celog, već ga žvaćite, ili iseckajte, zgnječite - zato što ćete tako pomoći svom stomaku da iz luka izvuče sve ono što je u njemu najbolje.
Treći savet je - jedite ga na prazan stomak jer pun nije u stanju da apsorbuje sve njegove hranljive materije.
I na kraju, ali ne najmanje važno, ako želite da ojačate svoj imunitet jedite:
Luk i med zajedno
Dva čena belog luka sitno iseckajte i pomešajte sa kašikom meda. Uzimajte ovo svako jutro na prazan stomak i ne bojte se gripa! Oni koji su ovo probali kažu da su se već posle sedam dana osećali bolje.
Ukoliko vas već uveliko boli grlo, probajte:
Tonik od belog luka
Potrebno:
- 5 čena belog luka, iseckanog
- kašika đumbira, iseckanog
- šolja jabukovog sirćeta
- sok od jednog isceđenog limuna
- 2 crvene ljute papričice, iseckane
Priprema:
Ako imate osetljivu kožu, obavezno koristite rukavice za pripremanje ovog tonik, da biste sprečili eventualnu iritaciju.
U staklenu teglu od pola kilograma ređajte red luka, red papričica, red đumbira, dok sve ne potrošite, a potom nalijte mešavinom soka od limuna i jabukovog sirćeta.
Vodite računa da tegla pri vrhu bude prazna minimum jedan centimetar. Dobro je zatvorite, i držite je na tamnom mestu, ne mora u frižideru.
Uzimajte po kašičicu svakoga dana, dok vam ne bude bolje.