• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nataša Kaurin: Žene, oslobodite se straha! (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Sa Natašom Kaurin smo razgovarali o trejl trčanju po planinskim stazama i predstojećem "Ultra trail du Mont Blanc" takmičenju na kojem Bosna i Hercegovina ima svoj tim.

Bosna u Hercegovina će ove godine imati četiri predstavnika na prestižnom "Ultra trail du Mont Blanc" takmičenju koje okuplja najbolje "trail" trkače na svijetu i održava se svake godine krajem avgusta i početkom septembra mjeseca, a proteže se kroz Italiju, Švajcarsku i Francusku.

Bh. takmičari Branislav Pavić i Benjamin Krnić će učestvovati u najdužoj i najtežoj dionici koja je duga 170 kilometara, Mate Ćurić na stazi od 101 kilometra, dok će Nataša Kaurin učestvovati u grupi koja ispred sebe ima 55 kilometara.

Nataša Kaurin se prije četiri godine počela pripremati za Banjalučki polumaraton, ali joj je cestovno trčanje veoma brzo postalo monotno, a pošto se u tom periodu aktivno bavila i planinarenjem odlučila je da te dvije aktivnosti spoji u jednu, pa je 'beton' i ravnicu zamijenila šumom i planinom.

"'Trejl' je trčanje po uređenim i neuređenim planinskim stazama. Dakle, sve 'off road'. U posljednje vrijeme je dosta dobilo na popularnosti, posebno u SAD gdje se prema nekim procjenama 4-5 miliona ljudi aktivno bavi ovim sportom", počela je razgovor za MONDO Nataša Kaurin.

Mon Blan je jedna od najprestižnijih trka na svijetu i ima ograničen broj učesnika. Postoji pet različitih sekcija, a kvalifikuje se preko ITRA (International Trail Running Association) bodova koje je u BiH moguće osvojiti na tri trke (Jahorina ultra trail, Vučko i Skakavac).

"Ja sam ih osvojila istrčavši 70 kilometara na Jahorini i u Istri. Bodove dobijate kada završite trku tako da mjesto na kojem ste završili nije toliko važno. Postoje i elitni trkači koji se ovim sportom bave profesionalno, a njih stotinjak će učestvovati na Mon Blanu".

Od ukupnog broja učesnika 15 odsto su žene.

Pošto je veliki broj zainteresovanih organizuje se lutrija na koju se mogu prijaviti svi koji formalno ispunjavaju uslove.

"Za trku u kojoj ja učestvujem bilo je 3.500 prijavljenih, a maksimum je 1.200 trkača tako da ima i dosta sreće. Nas četvero iz BiH smo se prijavili kao grupa, jer postoji i ta opcija".

Na dionici od 55 kilometara "Orsijer - Šampeh - Šamoni" pravi se kumulativna visinska razlika od 3.500 metara, a najviša tačka tokom trke je 2.100 metara.

"Orsijer je na 800 metara nadmorske visine, a završavam u Šamoniju (Francuska) koji je na 1.200. Vremenski uslovi se dosta mijenjaju tokom trke, temperatura može pasti sa 30 na 0 stepeni, pa je to sve zajedno sa opremom koju nosite dosta zamorno".

Organizatori propisuju spisak obavezne opreme koju bi učesnici trebalo da imaju, a u osnovi su to su voda i hrana (jertrkač većinu vremena na planini provodi autonomno), prva pomoć, odjeća i obuća koja odgovara vremenskim uslovima.

"S obzirom da su ovdje u pitanju duge distance, preko 42 kilometra, a prelaze se planine i strmi tereni čovjek mora da bude pažljiviji nego kada se trči po ravnom. Rizik od povreda je veći, dolazi do velikog zamora mišića i veoma je važno da ste spremni i da oprema koju koristite ublaži uticaj tla. Patike, koje su prilagođene ovoj vrsti trčanja, su vjerovatno najbitnija stvar".

Između kontrolnih punktova na trejl takmičenjima ne postoji zaštita na stazi pa je moguć napad neke divlje životinje ili odron, ali to je rizik koji trkači preuzimaju na sebe prije početka trke.

"Takvi momenti su ovdje mogući, ali ja nisam imala prevelike probleme. Bilo je problema na Skakavcu kada je prije trke pao snijeg, a to nije bilo planirano, pa bude dosta klizanja, magle i neke markacije se baš ne vide najbolje pa se može desiti i da zalutate". Psihički je zahtjevno i bude trenutaka kada se zapitaš 'zašto mi je ovo trebalo', ali bude i onih kada doživite potpunu katarzu. Prosto shvatite da ste jedno sa prirodom, a spadam u kategoriju srednjih trkača pa većinom ispred i iza mene nema nikoga, i to je nešto neopisivo".

Maratnonci najčešće govore da imaju "zid" između 30 - 40 kilometra i ako to prevaziđu, bez problema završavaju trku.

"Prelijepa trka, kao što je 'Jahorina ultra trail' podrazumijeva da pređete tri planine u jednom danu, Jahorinu, Ravnu planinu, Trebević pa opet nazad na Jahorinu. Trelj trčanje za rekreativce podrazumijeva da na jako strmim i klizavim dijelovima staze usporite. Meni je problem na Jahorini bio što nisam trenirala trčanje nizbrdo pa sam trpjela bolove u koljenu, ali nakon 45 kilometra više ništa ne boli".

Branislav Pavić, Benjamin Krnić, Mate Ćurić i Nataša Kaurin su formirali 'BiH Ultra trail Mon Blan tim'.

"U principu nismo neka reprezentacija ili klub. Već smo našli nekoliko sponzora, a nadamo se da će nas još neko podržati. Ja bih voljela da se što više žena priključi i oslobodi straha od samostalnog odlaska u šumu ili na planinu", zaključila je u razgovoru za MONDO Nataša Kaurin.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC