Šta vam je prva asocijacija kad neko kaže jesen? Kesten, naravno.
U MONDO kuhinji smo napravili jednu jednostavnu, a ukusnu i neodoljivu poslasticu - kesten pire preliven čokoladom.
Potrebno vam je:
- kilogram kestenja
- pola litre mlijeka
- šećera po želji
- tri štangle čokolade za kuvanje
Kestenje zarežite nožem pri vrhu i kuvajte otprilike 45 minuta. Ogulite ga, dodajte šećer, a zatim postepeno dodavajte mlijeko i mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Pire zatim prebacite u manje posudice za serviranje i stavite u zamrzivač na 15ak minuta.
Za to vrijeme otopite čokoladu i prelijte preko ohlađenog kesten pirea.
Ukoliko želite, u smjesu možete dodati nekoliko kapi ruma, ili vanile.
Prijatno!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.