IZ NAFTALINA: Vradžbine u Sarajevu 1886. godine

Autor:

Tekst iz 19. vijeka opisuje načine vračanja i gatanja protiv raznih bolesti, koje su koristili tadašnji stanovnici sarajevske regije

0
A- A A+

U tekstu Steve Trifkovića „Vračanja i gatanja u okolici Sarajevskoj“, objavljenom 1886. godine u 23. broju "Bosanske vile", između ostalog opisan je način „liječenja“ od „suve“ (sušice, tuberkoloze):

„Kad se kakav mrtvac, koji je od suve umro, sahrani, ukopaju s njime u grob u jednoj boci vina. Kad se vremenom taj grob otvori, izvade tu bocu i daju vino iz nje da piju, koji od suve boluju.“

Ako obolite od groznice treba da „sipate vodu u skut haljinke žene puštenice, pa iz toga skuta pojite bolesnika od groznice, da ga groznica pusti“, dok se znojenje ruku rješava tako što se potraži guja (zmija), te se „preko nje prevlače ruke, dok se neki opet čuvaju pa ne jedu nikakova mozga“.

Kome se pomjeri želudac, tj. „struni se“, treba da se „pretura preko glave s njive na njivu. Prepušta daždevnjaka te mu prelazi preko pasa, pa taj opasuje da ga struna umine“.

Takođe, „neki zakolju oroza te vade iz njega samo srce pa ga onako još vruće prebacuju preko kuće; gdje padne, tamo lože vatru pa na njoj peku srce i jedu ga, da ih struna pređe“.

Još vijesti "iz naftalina":

Kako su Banjalučani postali papučari

Rokenrol toči cijelu noć

Ono kad Srbi "kurbane"