• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NUBRS: Knjiga stara skoro 500 godina... (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Najstarija knjiga u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske štampana je sredinom 16. vijeka i dio je Zbirke rijetkih knjiga.

 Najstarija knjiga u NUBRS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o knjizi maloj formatom, ali velike vrijednosti, o kojoj nam je više ispričala Jelena Janjić, bibliograf savjetnik u NUBRS.

"Sudbina knjige na nemirnom tlu Bosne i Hercegovine bila je istorijski uslovljena, pa je i današnja zbirka rijetkih knjiga oblikovana istorijskim dešavanjima. Zbirka je mala brojem, ali zbog raznovrsnog sadržaja i brojnih kulturoloških podataka, važnih ne samo za našu sredinu, dragocjenost je koja zaslužuje da bude predstavljena javnosti i zato se čuva u posebnim uslovima u našoj biblioteci. Najstarija knjiga u zbirci datira iz sredine 16. vijeka i njen naslov je "O prirodi riječi" Johana Rojhlina, njemačkog humaniste. Štampana je 1552. u Lionu i prilično je očuvana", kaže Jelena Janjić za MONDO.

O tome kako je knjiga dospjela u NUBRS malo se zna. Postoje podaci da je prilikom inventarisanja preuzeta iz Muzeja Vrbaske banovine, a drugih detalja nema.

Evo kako izgleda knjiga stara 466 godina...

Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Zar nije malo bezveze da se tako stara i dragocjena knjiga dira golim rukama? Zar nece znoj i prljavstina sa ruku ostaviti vremenom trag na njenom papiru i skratiti joj vijek? Ovakve dragocjenosti bi trebalo malo bolje da se cuvaju, to bi bibliografu bar trebalo biti jasno... ali opet, mozda ja ne znam toliko...

Vesna

@Marko Marko, pitanje je na mjestu. Moramo da napomenemo da se ova, kao i sve rijetke knjige pažljivo čuvaju, a diraju ih samo zaposleni na tom odjeljenju, koji su bili ljubazni i izašli nam u susret da je fotografišemo. Inače, danas će na Mondu izaći intervju sa direktorkom biblioteke u kome smo razgovarali baš o konzervaciji i čuvanju knjiga.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop