Neobičan trik za još ukusniju lubenicu

Autor:

Da li ste probali ovo?

Neobičan trik za još ukusniju lubenicu Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Tokom vrelih letnjih dana, malo ko će odoleti divnom, rashlađenom parčetu zrele lubenice.

Doneli ste je sa pijace, ohladili, isekli na komade, i nekako ste očekivali da bude slađa? Evo šta možete da probate - posolite je!

Zvuči neobično, ali samo malecna količina soli može dodatno da istakne slatki ukus ove omiljene letnje poslastice.

Knjiga "Evo šta propuštate: Strastvena izjelica vam objašnjava zašto je hrana ukusna" autorke Barb Staki objašnjava zašto so ide uz lubenicu.

"Lubenica ima tri elementa ukusa, slatki, kiseli i gorki. Naravno, kada je jedete, ne osećate jasno svaki od njih, ali postoje trikovi koji omogućavaju da jedan 'pojačate' a ostale 'smanjite'. Kada se na lubenicu doda so, ona neutrališe gorčinu i samim time pojačava slatki ukus," objasnila je ona.

Slično je i sa mnogim desertima u koje se dodaje so - Džejmi Oliver uvek savetuje da dodate malo soli u čokoladne kolače, a posoljeni karamel važi za pravu gastronomsku "bombu".

Postoji još jedan razlog zbog kojeg će vam prijati da malo posolite lubenicu.

"Kada je veoma vruće, žudimo za slanim ukusom zato što pokušavamo da nadoknadimo so izgubljenu kroz znojenje. Telo nema način da skladišti natrijum, tako da je majka priroda 'uvela' nagon da pojedemo nešto slano, što će nam omogućiti ravnotežu kada su u pitanju elektroliti natrijuma," objasnila je ona.