Zašto se gojimo od alkohola

Autor:

Stručnjaci otkrivaju prave razloge zbog kojih alkohol dovodi do taloženja neželjenih masnih naslaga.

Zašto se gojimo od alkohola Foto: Guliver/Getty images, ViewApart

Lekari su otkrili pravi razlog zbog kojeg konzumiranje alkohola dovodi do gojenja, i ispostavilo se da nisu krivac samo "mešana" slatka pića, kao ni pivo.

Alkohol sam po sebi ima sedam kalorija po gramu, tako da čak i ako birate pića koja ne podrazumevaju kombinaciju sa nekim zašećerenim gaziranim ili negaziranim sokom, i dalje su u pitanju sasvim beskorisne kalorije koje vašem telu ne pružaju nikakvu nutritivnu vrednost.

Koliko kalorija ima koje piće

Čaša vina ima oko 75 kalorija, limenka piva oko 136, čašica žestokog pića oko 94.

Takođe, telo procesira alkohol na sasvim različit način nego druge napitke, i zato je mnogo veća verovatnoća da ćete kalorije iz hrane koju jedete skladištiti drugačije ako uz to pijete alkohol, nego ako pijete nešto bezalkoholno.

Evo zašto konzumiranje alkohola izaziva gomilanje masnih naslaga, naročito na stomaku:

Telo ne skladišti alkohol, i zato prvo sagoreva kalorije koje unesemo pijući alkoholna pića, objašnjava dr Zoi Harkomb, preonosi "Dejli mejl".

"Pošto ta energija ne može da se skladišti, kalorije iz alkohola se onda prve troše", kaže ona.

Ako unesete 100 kalorija kroz neko alkoholno piće i 100 kalorija tako što pojedete pastu, na primer, telo će sagoreti kalorije iz alkohola, ali će ove iz hrane biti sačuvane, najverovatnije oko struka.

Alkohol štetno utiče na lučenje glukagona u organizmu, hormona koji luči pankreas, i čije je osnovno dejstvo povećanje koncentracije glukoze u krvi.

Ovaj hormon, koji deluje suprotno insulinu, podstiče još i razgradnju masti i povećanje koncentracije slobodnih masnih kiselina u krvi.

Glukagon je od ključne važnosti za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, što je jedna od prioritetnih funkcija u organizmu.

"Telo alkohol registruje kao otrov, tako da je kad pijemo prioritet jetre da se oslobodi te supstance pre nego što nastavi da radi ono što inače radi jetra", objašnjava dr Harkomb.

Alkohol doprinosi i pravljenju nezdravih izbora kad je hrana u pitanju, pojačava želju za hranom, jer jetra radi "prekovremeno" da bi organizam očistila od toksina, tako da nivo šećera u krvi nije stabilan. Zbog toga često imamo potrebu za hranom bogatom ugljenim hidratima kad pijemo, jer te namirnice brzo podižu nivo šećera.

Pročitajte: Alkohol MESECIMA ostaje u organizmu

Ostale vijesti