• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpskim političarima neprihvatljiv "Dejton 2"

Organizovanje "Dejtona 2" ne dolazi u obzir, a Lagumdžija, ako baš hoće, može da organizuje "Vašington 2", stav je političara u RS.

 Srpskim političarima neprihvatljiv "Dejton 2" Izvor: MONDO

Organizovanje "Dejtona 2" i prekomponovanje BiH ne dolazi u obzir, jer priču o tome zagovaraju oni kojima su u interesu ustavne promjene koje će ići u korist Bošnjaka, stav je predstavnika političkih partija iz Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da je Srpska apsolutno protiv "Dejtona 2" i istakla da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija sve vrijeme u Americi stvarao lažnu sliku o RS.

"Nama je poznato da je takvu politiku započeo predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, nastavila SDA, a sada je učvršćuje Lagumdžija. On želi da se naprave ustavne promjene koje će omogućiti da se dođe do principa `jedan čovjek jedan glas`, što znači preglasavanje i majorizaciju druga dva naroda", rekla je Majkićeva Srni.

Ona je istakla da Dejtonski mirovni sporazum pruža mogućnosti koje u BiH nisu iskorištene do kraja i izrazila nadu da međunarodna zajednica i SAD, koje su do sada favorizovale bošnjačku politiku i narod, neće nasjedati na takvu vrstu zahtjeva. Majkićeva napominje da se namjere Bošnjaka najbolje vide na primjeru Hrvata u Federaciji BiH, koji su apsolutno majorizovani.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je napravljena kriza sa ciljem da se završi tako da BiH bude prekomponovana i dodao da RS treba da izađe iz čitave priče i da nikakav "Dejton 2" ne dolazi u obzir.

"Jedino što je ostvarivo u BiH je, ako to Lagumdžija želi, `Vašington 2`", rekao je Bosić Srni.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da niko više ne želi da se bavi bilo kakvom prekompozicijom u BiH.

"Sama činjenica da su propale sve dosadašnje inicijative o bilo kakvim ozbiljnim promjenama Ustava pokazuje da od toga nema ništa. To mogu samo biti puste želje", rekao je Ivanić Srni.

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini RS Saša Čudić kaže da se od Lagumdžije ne može očekivati ništa prijatno i pozitivno, jer je "sebi dao pravo da može da kreira odnose u BiH" koji su definisani Dejtonskim sporazumom.

"Apsolutno smo protiv promjene tog sporazuma, koji određene, prije svega bošnjačke političke partije pokušavaju zloupotrijebiti", rekao je Čudić Srni.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić naglašava da "Dejton 2" niko ne može organizovati bez volje sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih aktera iz Dejtona.

"Dejtonski sporazum nije samo sporazum strana iz BiH. To je sporazum u kojem su kao garanti učestvovali SAD, EU, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Ruska Federacija. `Dejton 2` je želja bošnjačkih i hrvatskih političara u BiH, ali je jasno da za tako nešto ne postoji politička volja Srba", rekao je Čavić Srni.

Lagumdžija je u Vašingtonu izrazio spremnost da do kraja godine bude organizovan "Dejton 2", kao međunarodna konferencija na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšnog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcinalna država, ispuni zadate ciljeve do kraja 2014. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE