• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: "Vikiliks" nije otkrio ništa novo

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da tajne depeše "Vikiliksa" nisu otkrile ništa novo u BiH.

 Dodik: "Vikiliks" nije otkrio ništa novo Izvor: MONDO

Dodik kaže da ambasadori u ovom regionu vode svoju politiku i da za izvještaje, umjesto činjenica, koriste svoje lične impresije. Dodaje da je u BiH na sceni "ambasadokratija" i da su loši momci svi koji se drznu da se tome suprotstave, prenose agencije.

"Ako još ne pristajete da ispunjavate njihove zahtjeve koji su često, što se vidi i iz depeša, antidejtonski onda je najlakše da vas okvalifikuju kao pretnju miru i stabilnosti", rekao je sinoć Dodik, reagujući na objavljene depeše "Vikiliksa", u kojima je označen kao pretnja stabilnosti BiH i regionu.

Predsjednik RS ističe da depeše Stejtu departmentu koje je slao ambasador Čarls Ingliš ukazuju na još jedan fenomen kada su u pitanju zemlje tzv. zapadnog Balkana, a to je da "ambasadori u našem regionu vode svoju politiku i da u izveštaje umjesto činjenica koriste isključivo svoje lične impresije".

"Sadržaj depeša koje objavljuje 'Vikiliks' otkriva i antidejtonske težnje američkog ambasadora koji je očito bio u službi onih u BiH koji su željeli i danas žele da razvlaste RS, sve pod izgovorom stvaranja funkcionalne države", rekao je Dodik.

Predsjednik RS navodi da Ingliš konstatacijom u depeši - "nismo toliko sigurni da li su Evropljani spremni da rukovode Bosnom poslije OHR", potpuno neskriveno pokazuje težnju pojednih država da rukovode BiH kako se otvoreno izrazio američki ambasador.

"Taj isti ambasador (Ingliš) je doveo u zabludu zamjenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga, pozivajući ga prošle godine u Butmir, kod Sarajeva, uz obećanje da je sve dogovoreno i da će BiH dobiti novi ustav i da je potrebno samo da se on pojavi", naveo je Dodik.

Stajnberg je, prema riječima Dodika, nakon pola sata u Butmiru shvatio da je prevaren, a poznato je da je tada Inglišu pozlilo.

"Dobro je što preko 'Vikiliksa' dobijamo potvrdu za većinu stvari koje smo znali, a da i nismo čitali njihove depeše. Ukoliko se odlučimo da pišemo o njima, njihovim ponašanjima, stavovima i navikama, bojim se da će naše štivo biti čitanije, a oni daleko lošiji momci nego što smo mi u njihovim depešama", rekao je Dodik.

"Do tada Republika Srpska ostaje privržena doslednom poštovanju Dejtonskog sporazuma, kojim joj je garantovana autonomija i snažno će se zalagati za očuvanje mira i stabilnosti kako u BiH tako i u regionu", poručio je predsjednik RS.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE