• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski parlament uznemiren stanjem u BiH

Evropski parlament ocijenio je stanje u BiH kao "nazadovanje", a na zasjedanju istaknuto je da je lošu situaciju prouzrokovala institucionalna kriza.

 Evropski parlament uznemiren stanjem u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek na plenarnoj sjednici "Zapadni Balkan - prema integrisanoj Evropi" izrazio je uznemirenost zbog, kako je rekao, sve prisutnijih znakova političke nestabilnosti u BiH i Albaniji, dok je odnose predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i Srbije Borisa Tadića ocijenio kao regionalni primjer tipičan za Evropu.

Na zasjedanju u Briselu, kojem su prisustvovali predstavnici parlamenata zemalja regiona, poslanici iz zemalja članica EU i nekoliko nacionalnih parlamenata, diskutanti su bili jednoglasni u želji da se održi pa čak i dodatno olakša bezvizni režim za građane zapadnog Balkana i da se mladim ljudima omogući da putovanjima i u kontaktima steknu pravu sliku o evropskim ciljevima i vrijednostima.

Njemačka parlamentarka Doris Pak okrivila je političke elite za situaciju u BiH, ocijenivši da "igraju na kartu etničke podjele", zbog čega ekonomska situacija u BiH nije atraktivna za investitore, pa su propuštene mnoge prilike. Ona je istakla da poseban problem predstavlja manjak obrazovanog kadra sposobnog da zaključuje poslove.

Većina predstavnika nacionalnih parlamenata slažu se da je EU zasićena procesom proširenja, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Član britanskog Doma lordova Baunz ocjenjuje da EU treba jasno da uspostavi prioritete na Balkanu, prije svega da pomogne u uspostavljanju efikasne pravne države, pojačanom prisustvu i izgradnji evropskih institucija u BiH i rješavanju pitanja imena Makedonije, kao uslov za nastavak pregovora za članstvo.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić stavio je naglasak na regionalnu ekonomsku saradnju i istakao važnost gradnje saobraćajne infrastrukture prema BiH, posebno autoputa na evropskom koridoru Pet ce i izgradnju mosta na Savi između BiH i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, od velike je važnosti i korištenja mreže Jadranskog naftovoda za potrebe BiH i Srbije i efikasno funkcionisanje energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Predsjednik Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko izrazila je zabrinutost razvojem događaja na Balkanu.

Parlament BiH niko nije predstavljao, jer je, kako je objašnjeno, došlo do greške prilikom organizacije, pa su pozivi poslati Parlamentu Federacije BiH.

Zasjedanje će biti nastavljeno učestvovanjem poslanika u dvjema radnim grupama - "Saradnja na polju slobode kretanja, policije i pravosuđa" i "Integracija građana - kulturni diverzitet i obrazovanje".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE