• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović i Izetbegović izgladili nesporazume

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavili su u Bihaću da su riješili nesporazume.

 Josipović i Izetbegović izgladili nesporazume Izvor: MONDO

Nesporazum je izazvan nepreciznom interpretacijom Josipovićeve izjave agenciji Rojters.

Hrvatski predsjednik je u tom intervjuu, koji je izazvao burne reakcije u dijelu bosanskohercegovačke javnosti i političara, izrazio zabrinutost zbog stanja u Libiji, a govorio je i o mogućem uticaju situacije u toj sjevernoafričkoj državi na događanja u susjednoj BiH.

Josipović je već ranije precizirao da je u tom intervjuu izrazio uvjerenje da je "lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno te spoznaje i dijeli evropske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku saradnju".

"Mislim da je i gospodin Izetbegović imao priliku da vidi originalni tekst", rekao je Josipović novinarima poslije sastanka, navodeći da se razlikuju originalni tekst na engleskom i neke tumačenja na hrvatskom
jeziku.

Izetbegović je, kako prenose hrvatski mediji, podsjetio da je s Josipovićem još ranije telefonom razgovarao o nesporazumu na koji je, između ostalima, reagovala i njegova Stranka demokratske akcije.

Komentarišući položaj Hrvata u BiH s obzirom na nedavne izbore i teškoće u formiranju vlasti, Izetbegović je rekao da bi "stabilnost vlade bila veća da su u njoj predstavnici HDZ-a BiH" i izrazio nadu da u formiranju državne vlade "ima šanse za sporazum" s tom strankom.

Hrvatski predsjednik je rekao da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari u BiH, ali da se zalaže za poštovanje ravnopravnost svih naroda u BiH.

Josipović i Izetbegović su razgovarali s predstavnicima Unsko-sanskog kantona o nekoliko privrednih projekata kao što su unska pruga, otvaranje novih graničnih i malograničnih prelaza i o plinofikaciji.

Oni su posebno istakli, kako prenosi agencija Hina, privredni potencijal bivšeg vojnog aerodroma Željava, kod Bihaća, koji bi se prema nekim projektima mogao pretvoriti u regionalni teretni aerodrom.

Pozvali su takođe hrvatske Bošnjake da na popisu stanovništva u Hrvatskoj koji je u toku izraze svoju nacionalnu pripadnost. Iz Bihaća su otputovali u Rijeku kako bi obišli Islamski centar u izgradnji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE