• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena odluka o raspisivanju referenduma

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o raspisivanju referenduma u RS.

 Usvojena odluka o raspisivanju referenduma Izvor: MONDO

Na referendumu bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Ovu odluku podržalo je 66 poslanika, dva poslanika su bila protiv, a sedam je bilo uzdržano. Poslanici PDP-a i Demokratske partije bili su uzdržani, dok je SDP BiH bio protiv.

Poslanici su usvojili set od 29 zaključaka među kojima i zaključak da se Narodna skupština RS ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH, kao i da te pravosudne institucije generišu međunacionalnu mržnju i netrepeljivost.

Usvojen je i zaključak u kojem se navodi da parlament Srpske smatra da je visoki predstavnik u BiH dajući nalog o suspendovanju odluke Centralne izborne komisije BiH o izborima organa vlasti u Federaciji BiH prekršio zakone i time učinio organe vlasti u tom entitetu nelegalnim.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u završnoj riječi pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini da podrže odluku o raspisivanju republičkog referenduma .

"Treba nam referendum jer svi dosadašnji pozivi na dijalog po pitanju rada Suda i Tužilaštva nisu dali nikakve rezultate", zaključio je Dodik.

On je rekao da je uvjeren da će svi građani RS na referendumu pokazati političko jedinstvo.

"Ovdje nema ništa osim odbrane legitimnih, ustavnih, zakonitih i dejtonskih pozicija RS", istakao je predsjednik RS, dodajući da namjera RS nije da štiti nijednog počinioca ratnih zločina, već da se obezbijedi neselektivna pravda koja mora biti dostupna za svakoga.

Dodik je rekao da očekuje da će svaki počinilac ratnog zločina biti proganjan od sudova pravde sve dok su biološki živi, ističući da za RS nema razlike u počiniocima zločina, jer su oni zločinci kojima treba da se sudi.

"U BiH je problem što nije bilo takvog suđenja, već upravo selektivnog pristupa i mi želimo da obezbijedimo da tog selektivnog pristupa nema", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su institucije RS uvjerene da je formiranje Suda i Tužilaštva BiH bilo motivisano selektivnim pristupom i unaprijed traženim potrebama da se da odgovor na već postavljene tvrdnje.

On je naveo da je nemoguće da se referendum na nivou BiH desi i po jednom pitanju, podsjetivši da se u BiH po Dejtonskom sporazumu desio tragičan sukob i da je stav RS da je u BiH bio građanski rat sa elementima vjerskog.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je novinarima da je odluku o referendumu podržala većina stranaka iz RS.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je novinarima da su PDP Mladena Ivanića i DP Dragana Čavića, ne glasajući za odluku o referendumu, "izdali logoraše i srpski narod zbog poltronizma prema međunarodnoj zajednici i OHR-u".

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je završena kasno večeras nisu prisustvovali poslanici SDA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE