• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji učenika u RS: Vratite prijemne ispite!

Ni školske 2011/12. neće biti prijemnog ispita za upis u srednje škole u RS. Roditelji poručuju da je neophodno da se vrati kvalifikacioni ispit.

 Roditelji učenika u RS: Vratite prijemne ispite! Izvor: MONDO

I dok iz Ministarstva prosvjete RS poručuju da će se i dalje vrijednovati uspjeh učenika i bodovi iz određenih predmeta, roditelji, nastavnici i direktori poručuju da je neophodno da se vrati kvalifikacioni ispit. Žele jednaku šansu za sve osnovce, koje sada, tvrde oni - nema, piše "EuroBlic".

Stručnjaci smatraju da bi prijemni ispit iskristalisao ko su najbolji učenici za gimnaziju ili neke druge škole, što sada nije slučaj. Uspjeh učenika sada nije mjerilo, jer tvrde da se odlikaši u osnovnim školama štancaju kao na traci, posebno u seoskim školama.

Tako, primjera radi, sada osnovnu školu sa odličnim uspjehom završava više od 40 odsto djece. Stručnjaci upozoravaju da se sa „štancanjem“ odlikaša ništa ne postiže, jer većini ovih učenika znanje „zakaže“ u srednjoj školi. Dijeljenje petica šakom i kapom, kako kažu direktori, jedino se može spriječiti ponovnim uvođenjem prijemnog ispita za upis u srednje škole.

"Ulazni faktor iz osnovne škole je katastrofalan. Sada imamo 40 odsto odlikaša! Od 2005. tražimo da se ponovo vrati prijemni ispit, pregovarali smo sa nadležnim i uvijek nam kaže da će razmotriti tu mogućnost, ali za sada ništa", poručuje predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije Žarko Kovačević.

Direktor Pedagoškog zavoda Mirko Banjac, međutim, svjestan je da je sada kasno za priču o uvođenju prijemnog ispita, ali podvlači da je krajnje vrijeme da se prijemni uvede za školsku 2012/13.

"Apsolutno je neophodan kvalifikacioni ispit. Niko ko zna neće biti oštećen i nema razloga za strah", poručuje Banjac.

Roditelji smatraju da bi prijemni ispit omogućio jednaku šansu za sve, ali i natjerao učenike da malo više uče u osnovnim školama.

"Danas se do petice može lako doći, pa učenici ne cijene znanje. Kada bi imali kvalifikacioni ispit, više bi se trudili", poručuje majka učenika sedmog razreda Vesna Obradović.

Bez obzira na vapaje stručnjaka i roditelja da se uvede prijemni ispit, za sada od toga nema ništa. Mada je resorni ministar Anton Kasipović još 2007. najavljivao da će se vratiti kvalifikacioni ispit, od toga se, sve su prilike - odustalo.

U Ministarstvu kažu da će se upis đaka u srednje škole sprovesti na osnovu opšteg i uspjeha iz pet predmeta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE