• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traži izručenje Edina Džeke i Raseme Handanović

Tužilaštvo BiH poslalo je zahtjev za izručenje bivših pripadnika Armije BiH Edina Džeke i Raseme Handanović koji su uhapšeni u Portlandu u SAD.

 BiH traži izručenje Edina Džeke i Raseme Handanović Izvor: MONDO

Oni se terete za ratne zločine počinjene 1993. godine nad Hrvatima u selu Trusina, opština Konjic.

"Dalja procedura zavisi od američkih vlasti. Mi se nadamo da će ona brzo biti provedena i da će nam ova lica, koja su uhapšena po nalogu BiH, biti brzo isporučena kako bi im se sudilo za ratne zločine", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Rasema Handanović zvana Zolja (38) i 39-godišnji Edin Džeko uhapšeni su juče u Portlandu u SAD. Oboje se terete za zločine nad Hrvatima u selu Trusina 1993. godine.

Handanovićeva je, kao i Džeko, tokom rata u BiH bila pripadnik jedinice "Zulfikar" Armije BiH. Ona se sumnjiči za krivično djelo ratnog zločina, ubijanje civila, strijeljanje i pogubljenja.

Handanovićeva i Džeko se sumnjiče da su tokom rata u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu vrhovne komande Armije BiH, zajedno sa ostalim pripadnicima odreda i pripadnicima 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica" 16. aprila 1993. godine u jutarnjim časovima učestvovali u napadu u kojem je ubijeno nekoliko desetina civila, među kojima su i dva novorođenčeta.

Handanovićeva se sumnjiči i da je istog dana u popodnevnim časovima u zaseoku Gaj, selo Trusina, opština Konjic, zajedno sa drugim pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene, učestvovala u strijeljanju nekoliko zarobljenih pripadnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti.

Nakon strijeljanja trojice vojnika i troje civila u zaseoku Gaj u Trusini, Handanovićeva je uzela pištolj i svima koji su još davali znake života pucala u glavu.

Svjedoci su navodili da je to učinila "iz osvete jer su joj pripadnici HVO-a ubili mladića".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE