• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevskim ulicama: Da li je uklonjeno ime Srđana Aleksića?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske reagovao je nakon teksta profesora Nenada Kecmanovića, koji je objavio da je u Sarajevu izbrisano ime Ulice Srđana Aleksića.

 Brisanje Ulica Srđana Aleksića u Sarajevu Izvor: Anadolija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je u petak uveče na Tviteru niz poruka u kojima je napisao da su sarajevske vlasti, "uklanjanjem imena Srđana Aleksića iz naziva ulice", još jednom pokazale da u tom gradu više nema mjesta za Srbe - ni za žive, ali ni za mrtve.

"Sve priče o tolerantnom i multietničkom gradu koje se decenijama plasiraju svijetu samo su paravan koji služi da prikrije brutalno brisanje svih tragova da su nekad u tom gradu živjeli Srbi", napisao je Dodik dodajući da se to radi uz prećutnu "saglasnost svih struktura sarajevskog društva i bez rasprava u javnosti i medijima".

Dodik je zaključio da je Srđan Aleksić iz Trebinja, kako je u ratu spasio život komšiji muslimanu, "30 godina nakon svog herojskog čina razotkrio svu licemjernost sarajevske politike kojoj je u jednom trenutku bio potreban radi vlastite promocije, a kasnije ga je odbacila samo zato što je Srbin".

Pretpostavka je da je Dodik informaciju o uklanjanju imena Ulice Srđana Aleksića dobio iz teksta koji je u beogradskoj Politici 14. februara objavio profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

Kecmanović, rođeni Sarajlija, u tekstu piše da vijest o skidanju ploče donosi dnevni list Oslobođenje "bez objašnjenja".

"Poslednjih dana avgusta prošle godine u Sarajevu je zvanično izbrisano ime ulice Srđana Aleksića. Ulica je, naravno, ostala, ali je preimenovana u ulicu Mehmeda Alagića, generala tzv. ABiH (25.08.22). Bilo je to pet meseci uoči 30. godišnjice smrti Srđana Aleksića koja je kao i minulih godina obeležena sećanjem na Srđana Aleksića (27.01.23)", objavio je Kecmanović u Politici.

Na sajtu Oslobođenja i pretragom na internetu nismo uspjeli da pronađemo vijest o uklanjanju ploče. Na sajtu Grada Sarajeva od 23. januara ove godine navodi se da u Sarajevu postoji Ulica Srđana Aleksića.
Sarajevski publicista i novinar Boro Kontić, nakon što je vidio Kecmanovićev tekst u Politici, piše da je lično otišao do ulice i uvjerio se da su i ulica i tabla sa natpisom "Ulica Srđana Aleksića" još tamo.

Pomenuti Mehmed Alagić jeste dobio ulicu u Sarajevu, baš u naselju Nova Otoka (Ulica Srđana Aleksića je takođe na Otoci) odlukom Skupštine Kantona 30. maja prošle godine.

Ulica Generala Mehmeda Alagića zove se po generalu "Armije Republike Bosne i Hercegovine". Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje istorijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo.

Međutim, tema uklanjanja Ulice Srđana Aleksića iz Sarajeva nije od danas. Tajib Delalić, odbornik Stranke demokratske akcije (SDA) u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, 2021. godine tražio je brisanje imena ulice u ovoj opštini nazvane po Trebinjcu.

On je rekao kako je zvanična i opšteprihvaćena istorija "da je Aleksić ubijen jer je branio Bošnjake," a on je tvrdio da je Aleksić "nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak" u Trebinju.

Delalić je tvrdio "kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi, da su prvu četničku kokardu vidjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da je on nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada."

Ove godine navršile su se tri decenije otkad je Srđan Aleksić, vojnik Vojske Republike Srpske, preminuo u trebinjskoj bolnici od povreda koje je šest dana prije toga zadobio braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića od grupe srpskih vojnika u Trebinju.

Aleksić je 9. januara 2013. odlikovan Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima. Mnogi gradovi u BiH i Srbiji dali su ime ulicama po Srđanu Aleksiću, pored ostalih i Sarajevo.

Mehmed Alagić je umro 7. marta 2003. godine. Prije toga suđeno mu je u Hagu na osnovu optužnice Haškog tribunala za ubistvo, nasilje, okrutno postupanje, protivpravno zatvaranje civila, razaranje naselja, sela, pljačkanje i uništavanje imovine.

U maju prošle godine kada je Skupština Kantona Sarajevo odlučivala da Alagić dobije svoju ulicu pojedini odobornici podsjetili su na njegov lik, a odbornik Zvonko Marić iz SBB-a koji ga je lično poznavao prisjetio se, kako je rekao, "sramote koju je Alagić doživio kada je u haški sud isporučen u trenerci".

"Kada je došao u Hag u trenerci, morao je posuditi odjeću. Tu odjeću mu je posudio, zamislite, ratni zločinac Slobodan Milošević. Poražavajuće je to što je preživio", rekao je Marić.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE