• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Domovina" spaja političke protivnike

Autor mondo.ba

Stranke iz RS kategorički odbacuju bilo kakvu mogućnost saradnje sa koalicijom bošnjačkih stranaka "Domovina", koju čine SBiH, SDA, HSP BiH, SBB BiH i DF

Iako bi koalicija bošnjačkih stranaka pod nazivom "Domovina" nakon predstojećih izbora mogla biti odlučujući faktor u formiranju vlade RS, stranke iz RS kategorički odbacuju bilo kakvu mogućnost koalicije sa njima, tako da je saradnja dosadašnjih političkih protivnika u RS okupljenih oko Saveza za promjene i oko SNSD-a sve izvjesnija.

U "Domovini" priželjkuju osam poslanika i izjednačen rezultat između stranka okupljenih oko SNSD-a i Saveza za promjene što bi im otvorilo prostor da budu ključan faktor za formiranje vlade RS, odnosno većine u Narodnoj skupštini RS, koju čine 43 poslanika, pišu "Nezavisne novine".

"Ukoliko ova pretpostavka doživi političku afirmaciju, vjerujem da ćemo imati više države BiH u entitetu RS", rekao je juče Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA.

U strankama iz RS im odgovaraju da su jedno želje, a drugo realnost, ali da i ukoliko bude takav scenario, da koalicija sa "Domovinom" ne dolazi u obzir pogotovo na način kako oni to priželjkuju, a to je ucjena.

"SNSD neće ići u nikakvu koaliciju sa 'Domovinom', a ako dođe do toga, praviće se priča između srpskih stranaka, jer jedno je izborna kampanja, drugo su izbori, a treće je izborni rezultat. Možda je moguća saradnja sa nekim pojedinačnim strankama iz FBiH, ali sa 'Domovinom' nikako", naglasio je Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS.

Trenutno u Narodnoj skupštini RS od ukupno 85 poslanika, okosnicu većine čine SNSD sa 37, DNS sa šest i Socijalistička partija sa tri poslanika, dok opoziciju predstavljaju SDS sa 18 poslanika, PDP sa sedam, zatim po dva poslanika DP-a i NDS-a, koji su sada praktično jedna stranka odnosno NDP, a opoziciono djeluju i SDP i SDA sa po dva poslanika te Srpska radikalna stranka koja u NS RS ima jednog svog predstavnika. U NS RS trenutno su i četiri nezavisna poslanika, koja su napustila matične partije, a od njih samo jedan daje podršku vlasti.

"Nakon izbora, procjena je da će Bošnjaci činiti prevagu preko 42 poslanika. Ni u jednoj varijanti Savez za promjene neće praviti vladu u kojoj bi 'Domovina' odlučivala i potpuno smo sigurni da ni druga strana okupljena oko SNSD-a to ne bi uradila", rekao je Zoran Đerić, šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS.

Na konstataciju da, u slučaju izjednačenog rezultata Saveza za promjene i stranaka okupljenih oko SNSD-a to znači da niko neće moći fomirati vladu RS, Đerić kaže da je poslije izbora sve moguće.

"Koalicija 'Domovina' eventualno može da bude povećanje skupštinske većine koju bi već napravile stranke iz RS", kaže Đerić.

U nezvaničnim razgovorima političari iz svih stranaka, sve opcije smatraju mogućim pa tako i prelazak stranaka iz jednog u drugi blok, a ukoliko bude potrebe za tim, po svemu sudeći, najprije bi PDP mogao pomoći SNSD-u da formira većinu, a nije isključeno zavisno od rezultata i ponuda da DNS pomogne SDS-u u formiranju vlade RS.

U koaliciji "Domovina", koja je zajednički nastup prijavila za izbore za predsjednika RS i Narodnu skupštinu RS, a koju čine SBiH, SDA, HSP BiH, SBB BiH i DF, ne skrivaju svoje ambicije da imaju političku težinu koja može da bude presudna u formiranju skupštinske većine.

"Nezahvalno je govoriti o broju poslanika koje ćemo imati. Naše projekcije govore da bi to moglo biti osam poslanika. Sve zavisi koliko ćemo ozbiljno pristupiti tom poslu, jer ipak se radi o koaliciji u kojoj je puno stranaka", rekao je Senad Bratić, poslanik SDA u NS RS i nosilac liste ove stranke za Izbornu jedinicu 1 na predstojećim opštim izborima u BiH u oktobru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE