• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS jednoglasno podržala evropski put

Autori mondo.ba Autori SRNA

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je podržala predloženi tekst prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU.

Na posebnoj sjednici večeras je jednoglasno usvojen zaključak 67 poslanika, kojim je Narodna skupština Republike Srpske upoznata o tekstu prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, te podržava predloženi tekst izjave.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština traži od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vodi računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri ranije donesenom stavu u vezi sa predmetom "Sejdić-Finci" protiv BiH i mehanizmu koordinacije i zahtjeva za njihovu dosljednu primjenu.

Ovaj zaključak podržala su 63 poslanika, četiri su bila protiv, dok niko nije bio uzdržan.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad Šeste posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Današnjem zasjedanju Narodne skupštine RS prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da parlament Republike Srpske treba da podrži izjavu o evropskim integracijama BiH, jer ona ne zadire u ustavne nadležnosti i ne ugrožava poziciju Republike Srpske.

"Ova izjava je izuzetno dobar materijal za Republiku Srpsku, koji čuva njenu ustavnu poziciju i sprečava bilo kakvu priču o institucionalnim promjenama u BiH", rekao je Ivanić obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naveo da je ovo i dobar materijal za BiH, jer je čini bližom EU, ističući da je interes BiH da u ovakvoj strukturi uđe u Uniju.

"Moj uslov, kada je ova izjava nastajala, bio je da nema nikakvog papira i vidjećete da će taj uslov biti primijenjen i u drugoj fazi koja slijedi nakon ove, da mi napišemo svoju volju, a ne da nam napišu evropske institucije", kaže Ivanić.

On je rekao da je suština ove izjave od samog početka da nema ustavnih promjena i da sve treba raditi u skladu sa postojećim Ustavom BiH i da ustavne promjene, ako ih ikada bude, ostanu za neku drugu fazu, a ne sada.

Ivanić kaže da je bio u konsultacijama sa institucijama u BiH kojima je dostavio prvi i drugi radni materijal izjave, koja je postala javna nakon što ju je Predsjedništvo BiH usvojilo.

"Ova izjava ni u jednoj varijanti ne ugrožava poziciju Republike Srpske. Nakon ove izjave dolazi suštinska stvar, a to je spisak reformi koje treba napraviti vlade entiteta i Savjet ministara BiH “, istakao je Ivanić.

On je podsjetio da su ministri inostranih poslova EU jasno rekli da ova inicijativa nema nikakvih reperkusija po ustavne promjene u BiH.

"Ova izjava je dobra za Srpsku i BiH u cjelini. Republika Srpska je u ovom smislu sačuvana i mislim da su svi u tome dali ulogu, oni koji su kritikovali otvarajući nam širi manevarski prostor i oni koji su na tome zajednički radili", istakao je Ivanić.

Ivanić je rekao da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da obrati pažnju mnogo više na ono što slijedi - plan ekonomskih reformi koji je bolan i koji će imati ozbiljne reperkusije i koji ne treba niko da nameće, te dodao da to slijedi, najvjerovatnije, krajem marta ili početkom aprila.

Ivanić kaže da izuzetno cijeni institucije Republike Srpske, ali da očekuje da se uvažava i institucija člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Izjava Predsjedništva BiH je dobra i politička. Ona još ne proizvodi pravno dejstvo koje će se desiti kada se dođe do programa reformi", istakao je Ivanić i ocijenio da je ova izjava skinula pritisak sa institucija Republike Srpske, sačuvala Dejtonski sporazum, otvorila ekonomske reforme i put ka EU.

Ivanić je zaključio da izjava i sve što slijedi ne podrazumijeva nikakve nove institucije na nivou BiH, naglašavajući da u tom pogledu dijeli isto mišljenje sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska nije protiv evropskih integracija i da podržava da BiH uputi aplikaciju za članstvo u EU.

Dodik je rekao da inicijativu EU prema BiH smatra dobronamjernom, te da treba prihvatiti usaglašenu izjavu o evropskom putu BiH.

"S aspekta neposrednih efekata aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jasno je da novi pristup EU omogućava da brže dođemo do te faze", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je primjetno da su uslovi za kandidatski status BiH za članstvo u EU dodatno usložnjeni.

"Raniji pristup EU podrazumijevao je da je za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status bilo potrebno provođenje odluke `Sejdić - Finci` i uspostavljanje mehanizma koordinacije. Sada za kandidatski status osim ovih pitanja imamo i cijeli niz ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi koje su postavljene kao uslov u ovom novom pristupu EU", rekao je Dodik.

On je upitao zašto se odustalo od rješavanja pitanja "Sejdić - Finci" kada su principi za njegovo rješavanje prihvaćeni od političkih lidera čije stranke imaju potrebnu većinu za taj dogovor.

"Republika Srpska je imala pozitivan pristup i stav i o pitanju rješavanja ove odluke i mehanizma koordinacije", podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je zbog važnosti pitanja koja su obuhvaćena izjavom o principima pristupanja BiH EU potrebno da parlament Srpske zauzme stav o njoj.

"Potrebna je rasprava o položaju Republike Srpske u novonastalim političkim okolnostima. Pozdravljam napore EU da BiH i Srpskoj omogući brže kretanje u procesu pridruživanja", rekao je Dodik i zahvalio na spremnosti EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Vlada podržava tekst izjave o evropskom putu BiH, jer je došlo do korekcije prvobitnog teksta izjave koja sadrži pozivanje na ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

"Važno je da se pozivamo na Ustav zato što nam je on garancija i mehanizam zaštite za sve ono što treba da radimo", rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave u parlamentu Republike Srpske o prijedlogu izjave o principima pristupa BiH Evropskoj uniji i istakla da su u prvom tekstu nedostajale stvari koje se odnose na borbu protiv terorizma koju smatra veoma važnom, ali je to navedeno u drugoj verziji teksta izjave.

Ona je podsjetila da bi nakon potpisivanja ove izjave trebalo da stupi na snagu cjelokupan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

"Pred nama su brojni izazovi i ništa nam neće značiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer smo bezbroj puta vidjeli probleme koji proizilaze iz činjenice da nemamo mehanizam koordinacije", napomenula je Cvijanovićeva.

Predsjedništvo BiH potpisalo je 29. januara izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, na inicijativu Velike Britanije i Njemačke.

Prvu verziju izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra 2014. godine, ali su lideri SNSD-a, DNS-a i SP tražili da izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, da se jasno naznači šta su čije nadležnosti i da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Posebna nepotrebna sjednica,rasipanje narodnih para

MONDO REPORTAŽE