• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Referendum - kršenje Dejtonskog sporazuma

Autor SRNA

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH, osim ambasadora Ruske Federacije, smatraju da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj predstavljao fundamentalno kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Pitanja koja se odnose na pravosudne institucije BiH spadaju u ustavne nadležnosti BiH, a ne entiteta, dok su status i ovlaštenja visokog predstavnika pitanja koja proističu iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava, te ni oni ne spadaju u okvir nadležnosti Republike Srpske", navodi se u izjavi ambasadora PIK-a, koju nije podržao ruski ambasador.

Oni tvrde da Narodna skupština Srpske ne može usvajati pravne akte o tim pitanjima putem

 referenduma ili na bilo koji drugi način.

"Najavljeni referendum predstavlja direktno kršenje Aneksa četiri i Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Osim toga, ustavni okvir Republike Srpske i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske predviđaju da Narodna skupština može provesti referendum samo o pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", navode ambasadori.

Oni podsjećaju sve organe u BiH da se njihove obaveze iz Dejtonskog sporazuma odnose na sporazum u cjelini i na sve njegove anekse, te da organi ne mogu primjenjivati odredbe selektivno.

"Entitetske vlasti trebalo bi da se fokusiraju na ispunjavanje preuzetih obaveza prema građanima i međunarodnoj zajednici u vezi sa reformskom agendom, umjesto što pokušavaju odvratiti pažnju građana koristeći referendum o pitanju koje ne spada u nadležnost institucija Republike Srpske", navode ambasadori PIK-a.

U tom kontekstu, dodaju oni, vlasti treba da se koncentrišu na rješavanje stvarnih socio-ekonomskih problema sa kojima se obični ljudi, posebno mladi, svakodnevno suočavaju.

Podsjećaju da postoje pravni načini za rješavanje problema u pravosudnom sistemu na nivou BiH i da su prava adresa za takve inicijative nadležne institucije na nivou BiH.

U saopštenju se navodi da se Ruska Federacija nije pridružila ovoj izjavi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE