• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sirijci uskoro skreću ka BiH?

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da su sve veće mogućnosti da emigranti i izbjeglice iz Sirije, Avganistana i ostalih zemalja dođu u BiH.

 "Za sada nemamo apsolutno nikakvu pojavu pojedinaca i grupa, ali postoje indicije da je to moguće", istakao je Mektić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su dva razloga za to – zima, jer neće moći da borave u privremenim prihvatnim centrima, i ozbiljne naznake da će Mađarska uspjeti da zatvori koridor, što predstavlja realnu prijetnju da jedan dio tih ljudi krene prema BiH.

Prema njegovim riječima, izbjeglice i imigranti za sada se isključivo drže rute Makedonija - Preševo – Beograd – Mađarska i "ne žele ni 10 metara sa nje", zbog čega su prihvatni centri u Banji Koviljači, Sjenici i nekim drugim mjestima prazni.

"U stalnim smo kontaktima sa zemljama kroz koje se kreću te izbjeglice. Bili smo i u Srbiji i u Makedoniji i vidjeli kako se rješava taj problem. Pratimo situaciju i razmjenjujemo informacije sa Srbijom i Makedonijom", istakao je Mektić.

On naglašava da se ne može govoriti o procjenama koliko bi imigranata i izbjeglica moglo da dođe u BiH, jer to zavisi od niza faktora.

Mektić je saopštio da je pripremljena cjelovita informacija u kojoj se govori o mogućem masovnom prilivu imigranata i izbjeglica u BiH.

"Uz tu informaciju sačinjen je prijedlog mjera i radnji gdje su pojedinačno navedene institucije koje treba da urade određene zadatke u slučaju masovnog dolaska izbjeglica i migranata u BiH, koji su rokovi da se te institucije pripreme za takve aktivnosti", pojasnio je Mektić.

Prema njegovim riječima, taj plan ima dvije komponente od kojih je jedna bezbjednosna u okviru koje treba naći način da budu izdiferencirani eventualni pojedinci koji mogu da budu prijetnja sa stanovišta bezbjednosti, terorizma jer postoje takve mogućnosti i to će raditi bezbjednosne agencije u BiH.

"Druga komponeta je humanitarna - da se vidi kako imigrante i izbjeglice prihvatiti i dati im sve što im sa stanovišta ljudskih prava pripada, a to su smještaj, hrana, voda, određena medicinska zaštita, lična higijena, jer mogu predstavljati prijetnju po javno zdravlje", naveo je Mektić.

On je rekao da BiH u slučaju imigrantske krize želi da bude dio rješenja, ali se sve definitivno rješava na nivou EU. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE