• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament o zaštiti interesa RS

Autori mondo.ba Autori SRNA

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS sa samo jednom tačkom dnevnog reda-Ustavni položaj Republike Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je današnja posebna sjednica Narodne skupštine iznuđena, a ne željena.

Obraćajući se poslanicima na 11. posebnoj sjednici Narodna skupštine Republike Srpske Cvijanovićeva je rekla da je sjednica iznuđena zbog postupaka predstavnika političkih partija iz Srpske koji učestvuju u vlasti na nivou BiH i pogrešnih odluka koje su donijeli tokom ove godine, a za koje je Vlada Srpske ocijenila da su štetne po političke i finansijsko-ekonomske interese, ali i po ustavni položaj Republike.

"Svi ćemo se složiti, a uostalom svi to obećavamo i našim glasačima, bez obzira iz koje partije dolazili, da ćemo se u svom političkom radu voditi interesima Republike Srpske, njenih institucija i građana i da ćemo najvažnijim dostignućem svog političkog rada smatrati doprinos koji u tom radu dajemo zaštiti ustavne pozicije i interesa Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je u političkoj logici koja vlada kod građana Republike Srpske i na koju se mora biti ponosan izgrađen stav da je apsolutno nedopustivo da bilo koja politička partija ili grupacija sa sjedištem u Republici Srpskoj djeluje na nivou BiH na način da je vođena isključivo uskim političkim motivima, a ne interesima Republike Srpske i njenih građana ili da bude odmetnuta od institucija Srpske.

"To se odnosi i na one koji djeluju na nivou Republike Srpske i tu nema razlike. Zato Vlada i smatra da svi funkcioneri birani na prostoru Srpske, bez obzira na kojem nivou vlasti djeluju, upravo treba da polažu račune građanima Srpske i da su dužni da uvažavaju njene institucije jer su one trajne, a političke strukture koje vrše vlast na bilo kojem nivou su prolaznog karaktera i zavise jedino od volje glasača", naglasila je Cvijanovićeva.

Da je Vlada mogla da sama izađe na kraj sa problemima koje je po Republiku Srpsku izazvalo djelovanje institucija na nivou BiH, a u kojim učestvuju i partije iz Republike Srpske, istakla je Cvijanovićeva, današnji materijal za sjednicu Skupštine ne bi ni bio upućen na razmatranje i donošenje određenih zaključaka.

"Ali, Vlada nije mogla da utiče na ponašanje predstavnika političkih partija iz Republike Srpske koje učestvuju u vlasti na nivou BiH, jer su sve ovo vrijeme od konstituisanja institucija BiH, uz minimalne izuzetke, upravo predstavnici tih partija iz Republike Srpske ignorisali zvanične stavove institucija Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske o svakom važnom pitanju, koje utiče na život građana u Srpskoj, a pogotovo koje utiče na interese Srpske ili spadaju u njene nadležnosti, redovno obavještavala institucije na nivou BiH, a posebno predstavnike političkih partija iz Republike Srpske koje imaju pozicije u tim institucijama, ali su vladini dopisi ostali bez odgovora, a donesene odluke na nivou BiH pokazuju da su stavovi, izneseni kroz takve dopise, u potpunosti ignorisani.

"Nažalost, često smo morali da intervenišemo naknadno, tek kad bi određena odluka bila donesena na nivou BiH, upravo zato što nismo bili ni obaviješteni, ni konsultovani o brojnim temama, iako su one itekako vezane za Republike Srpske", navela je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je rekla da sa žaljenjem mora konstatovati da je "ovo jedini period u vršenju vlasti u zadnjih 20 godina kad je prekinut kontinuitet komunikacije, saradnje i dogovora o pitanjima koja su važna za Republiku Srpsku između Vlade i predstavnika partija iz Republike Srpske koji učestvuju na vlasti u institucijama na nivou BiH".

Prema njenim riječima, saradnja je uvijek postojala bez obzira na sastav vladajućih struktura na ta dva nivoa, znači bez obzira na to da li je bila ista ili različita koalicija na vlasti.

"Tako je bilo sve do dolaska ove vlasti na nivou BiH, u kojoj participiraju SDS, PDP i NDP, koja je kroz svoje djelovanje pokazala namjeru da potpuno izoluje institucije Srpske iz odluka koje se donose na nivou BiH, uprkos tome što za većinu ovih stvari Republika Srpske ili ima ustavnu nadležnost ili značajan politički ili finansijsko-ekonomski interes da bude konsultovana", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Vlada Srpske smatra da je upravo nepostojanje saradnje između ova dva nivoa vlasti dovelo do donošenje odluka na nivou BiH štetnih po Srpsku, kao i da su novi saziv Savjeta ministara i nova parlamentarna većina na nivou BiH u više navrata djelovali izvan svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja, narušavajući položaj, nadležnosti i interese Republike Srpske i njenih institucija i građana.

"Često su usvajane odluke suprotne zvaničnim stavovima Vlade i drugih nadležnih institucija Srpske, iako su Savjet ministara i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a posebno kadrovi iz Srpske, bili pravovremeno i zvanično upoznati sa stavovima Vlade i drugih institucija Republike Srpske", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla i da se često dešavalo da institucije BiH djeluju autonomno u pitanjima u kojima imaju samo koordinirajuću ulogu, ali ne i mandat da kreiraju rješenja u smislu definisanja razvojnih politika ili zakonskih rješenja na nivou BiH, ili da se jačaju institucije BiH u oblastima u kojima im Ustav nije dao bilo kakvu nadležnostili da se stvara praksa u kojoj se Srpske, uprkos svojim nadležnostima, zaobilazi u kreiranju rješenja na nivou BiH.

Predsjednik Vlade je istakla da su teme kojima se danas bavi Narodna skupština ozbiljne i zahtijevaju ozbiljnu raspravu, a da je cilj rasprave da se spriječi erozija, marginalizacija, ignorisanje i sakaćenje ustavne pozicije Srpske.

"Moram u ime Vlade izraziti ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da nema komunikacije između institucija Srpske i predstavnika iz Srpske koji čine vlast na nivou BiH, a ako je ima, ona je sporadična i nesistemska", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, cilj današnje rasprave nije, kako to tumače u opoziciji, "valja u blatu", već da se hitno poprave stvari, koje su već nanijele štetu, i uspostavi praksa u okviru koje se šteta neće više nanostiti Republici Srpskoj i njenom institucionalnom kapacitetu, bez obzira na to na kojem nivou je koja politička garnitura na vlasti.

Za vrijeme izlaganja predsjednika Vlade Srpske poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Srpske napustili su skupštinsku salu.

Bosić: Nema prenosa nadležnosti

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH ne rade na prenosu nadležnosti, te da oni nisu delegati Narodne skupštine i Vlade Srpske, već imaju mandat građana, koji su glasali za njihov politički koncept koji sada provode na nivou BiH.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske u Banjaluci, na kojoj se razmatra ustavni položaj Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH, Bosić je konstatovao da se "s ovom raspravom zakasnilo 18 godina".

"Treba li da vas podsjetim kako je sve počelo sa prenosom nadležnosti iz oblasti saobraćaja i zajedničkim tablicama, pasošima, zatim odluka za Brčko distrikt koji se izuzima iz nadležnosti Srpske i dalje redom", rekao je Bosić, koji je predsjednik SDS-a.

On je napomenuo da su tada članovi SDS-a podnosili sankcije, jer nisu pristajali na promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bosić je konstatovao da je današnja rasprava "želja za političkim obračunom" sa onima koji ne pripadaju skupštinskoj većini. "Narodna skupština ne pripada skupštinskoj većini, ona pripada i opoziciji", naglasio je Bosić.

On je dodao da nije prvi put da je vlast na nivou BiH sastavljena od različitih stranaka u odnosu na one koje čine vlast u Srpskoj, ali da je uvijek postojao minimum onoga što se smatra zajedničkim nacionalnim interesom, koje se ostavrivao kroz mehanizam entitetskog glasanja.

"Problem je što imamo različite političke koncepte i političke prioritete. Vaš se svodi na ganjanje unutrašnjeg i spoljnog političkog neprijatelja, a naš politički prioritet je da se dogovorimo. Krajnje je vrijeme da se napravi unutrašnja i spoljna stabilnost u BiH da bi mogli da pričamo o stvarnim problemima građana", rekao je Bosić.

On je istakao da iz tih različitih koncepta i proizlaze nesuglasice.

Bosić je napomenuo da SDS nije glasao za kredit kojim bi 14,8 miliona evra pripalo Srpskoj, a 22,2 miliona evra FBiH, jer u sporazumu nije pisala namjera kredita, odnosno za šta će biti utrošena ta sredstva.

On je naglasio da su protiv kredita koji nisu namijenjeni za razvoj Republike Srpske i otvaranje novih radnih mjesta.

Komentarišući optužbe da su pristali na potpisivanje sporazuma sa Islamskom zajednicom, Bosić je rekao da su, prije toga, potpisani sporazumi BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom, te da ne vidi zašto bi neko bio protiv toga da se sporazum potpiše i sa Islamskom zajednicom.

"To što piše u sporazumu je plod dogovora koji su napravili predstavnici koji su imenovani od SNSD-a u pregovarački tim i nije prvi put da se stvari koje prođu u Savjetu ministara BiH u kasnijoj proceduri kroz Predsjedništvo, kroz raspravu u Predstavničkom domu i Domu naroda odbijaju", rekao je Bosić.

On je naglasio da u BiH treba praviti državu u kojoj će svi biti jednaki i ravnopravni.

Bosić je ocijenio da je posebna sjednica parlamenta Srpske "plod politike konflikta", te da je jasno da namjera sjednice nije da institucije Srpske i predstavnici iz Srpske na nivou BiH treba da sarađuju.

"Treba uspostaviti saradnju institucija", zaključio je Bosić.

Današnje zasjedanje ima samo jednu tačku- Ustavni položaj Republike Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH.

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine bi trebalo da bude razmatran ustavni položaj Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Kolegijum parlamenta Srpske odlučio da se na posebnoj sjednici dozvoli obraćanje svim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH koji su podnijeli zahtjev za to.


Čubrilović je rekao da gostima neće biti omogućene replike i krivi navod.

On je naveo da će se u Narodnoj skupštini obratiti zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naknadno obraćanje odobreno je Šaroviću, s obzirom da nije u mogućnosti da prisustvuje početku posebne sjednice.

"Gosti ne mogu da govore duže od deset minuta. Na Kolegijumu smo dogovorili da duže obraćanje, do 20 minuta, ima samo Šarović", rekao je Čubrilović novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Sjednici prisustvuje predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, te poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, Milica Marković, Miroslav Milovanović i Dušanka Majkić.

Od predstavnika političkih partija iz Republike Srpske koji učestvuju u vlasti na nivou BiH, sjednici prisustvuju predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, te poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Darko Babalj, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Momčilo Novaković.

Sjednici ne prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE