• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica protiv Radončića i ostalih

Autor SRNA

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, članova ove stranke Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića.

 Potvrđena optužnica protiv Radončića i ostalih Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Optužnica, koja je danas dostavljena Tužilaštvu BiH, potvrđena je u cijelosti, u odnosu na sve optužene i sve tačke, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


Radončić je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 5. februara, ova lica tereti da su, između ostalog, postali članovi grupe koju je organizovao i njome rukovodio Radončić, te da su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i povezanim radnjama od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali izvršiti uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Prema optužnici, Dautbašić i Šahmanova su rekli Sarićevoj da tokom svjedočenja ne spominje Radončića, te da zaštiti Keljmendija. Prema Tužilaštvu, Dautbašić je krivično djelo počinio kao Radončićev stranački kolega iz Saveza za bolju budućnost BiH i sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH.

Sud BiH ukinuo je ranije pritvor Dautbašiću i Šahmanovoj, te im odredio mjere kućnog pritvora i zabrane sastajanja sa svjedocima ili optuženim Radončićem i Hadžijahićem.

Dautbašić i Šahmanova su uhapšeni 11. januara i od tada su bili u pritvoru.

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE