• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH se priprema za izbjeglice

Autor mondo.ba

Ministarstvo odbrane BiH raspolaže s pet lokacija na kojima bi bilo moguće smjestiti do 2.000 izbjeglica s Bliskog istoka ukoliko bi ušli na teritoriju BiH.

Ministarstvo odbrane BiH raspolaže s pet lokacija na kojima bi bilo moguće smjestiti do 2.000 izbjeglica s Bliskog istoka ukoliko bi ušli na teritoriju BiH.

Podsjećamo, nedavno je i njemački ambasador u BiH Kristijan Helbah upozorio da bi se BiH mogla suočiti s izbjegličkim talasom ako dođe do promjene rute na Balkanu zbog mjera koje sprovode pojedine zemlje Evrope i zapadnog Balkana.

Kako su potvrdili za "Nezavisne novine" u Ministarstvu odbrane, radi se o lokacijama u kojima nema smještenih komandnih centara, jedinica, naoružanja, vojne opreme, kao ni municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

"Ponudićemo i mogućnost da na prostoru koji odrede civilne strukture za smještaj migranata ili izbjeglica uspostavimo jedno veće ili dva manja šatorska naselja kapaciteta od 500 do 700 osoba s potrebnom logističkom podrškom", istali su u Ministarstvu.

Kako su precizirali, to su lokacije "A.Lj. Šutak" u Bugojnu, "Enver Šehović" u Semizovcu, "Zalužani" u Banjaluci, "Neretva" u Kalinoviku, kao i "Šemso Baručija" u Sarajevu. Na tim lokacijama bi se, kako su istakli, moglo smjestiti oko 1.300 izbjeglica, uz 500 do 700 u šatorima.

S druge, pak, strane, Milorad Dodik, predsjednik RS, je kategoričan - RS nema mogućnosti ni kapacitet da prima izbjeglice s Bliskog istoka. Rekao je i da nije fer da BiH, koja nija uticala na izbjegličku krizu, sada snosi njene posljedice.

"To su oni koji nama proizvode krizu godinama ovdje - to je međunarodna okupacija i ona proizvodi te probleme tamo. Očigledno je da se Evropa sa 560 miliona stanovnika nije mogla suočiti sa dva miliona izbjeglica i da to pokušava da rasporedi i na prostor Balkana", rekao je Dodik.

Pored toga, kako je istakao, u RS postoji mnogo neriješenih problema iz proteklog rata, uključujući 50.000 izbjeglih Srba koji nisu riješili svoj status, mnogo raseljenih i povratnika koji su se vratili u RS.

"RS nema kapaciteta ni za jedan dan ni potencijal da servisira migrante. Ne treba nam ni evropski novac za to jer on dođe samo prvih dana, a onda nestane, a vama problem ostane", rekao je Dodik.

Naglasio je i da razumije humanu dimenziju, ali da RS neće praviti kampove niti dozvoliti stacioniranje migranata na njenoj teritoriji.

"Nisam neko ko bi bezosjećajno gledao utopljeno dijete ili stradanje tih migranata, ali ja imam odgovornost za RS, a RS nema mogućnost da to uradi", rekao je Dodik.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da postoji mogućnost da izbjeglice dođu u BiH, te je ukazao na to da BiH treba da bude spremna.

"To je jedan od razloga zašto sam ja otkazao odlazak u Njujork da bih prisustvovao hitnoj sjednici ministara unutrašnjih poslova u srijedu u Beču", rekao je on.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da Srbija ne može biti sabirni centar za migrante koje izbacuju iz drugih zemalja, jer to nije u interesu građana Srbije.

"Pitanje ekonomskih migranata je veoma kompleksno. Da smo mere koje danas sprovodimo preduzeli pre godinu dana, možda se sada ne bismo suočavali s ovakvim izazovima", rekao je Stefanović i najavio da će o izazovima ekonomskih migranata razgovarati u Beču u srijedu s pratnerima iz ostalih zemalja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Koja li je to ruta kretanja? Kalinovik. A Kalinovik Bogu iza nogu. Nece moci odje*i

MONDO REPORTAŽE