• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF odobrio 553 miliona evra za BiH

Autor SRNA

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je BiH trogodišnji prošireni aranžman prema pravilima proširenog aranžmana u iznosu od oko 553,3 miliona evra.

Odluka Izvršnog odbora omogućiće neposredno doznačavanje iznosa od oko 79,2 miliona evra, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ u 11 anuiteta, zavisno od zaključivanja kvartalnih pregleda, saopšteno je iz Kancelarije MMF-a u BiH.

U saopštenju se navodi da je aranžman odobren kako bi podržao ekonomski reformski program BiH, odnosno on će podržati podsticanje ekonomskog potencijala i održavanje makroekonomske stabilnosti zemlje, te pomoći u jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

Vršilac dužnosti predsjedavajućeg Odbora Tao Žang rekao je da je nakon globalne finansijske krize, oporavak ekonomije u BiH na dobrom putu, s rastom koji je u prošloj godini dostigao 3,2 odsto, uprkos fiskalnoj konsolidaciji.

"Međutim, približavanje prihoda nivou u naprednim evropskim državama i dalje zaostaje, a nezaposlenost, posebno među mladima, ostaje na veoma visokom nivou. Pred zemljom ostaju važni izazovi, u smislu poboljšanja poslovne klime, unapređenja fiskalne politike i očuvanja stabilnosti finansijskog sektora", istakao je Žang.

S ciljem postizanja bržeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, Žang smatra da će biti neophodno uložiti veće napore da bi se odlučno krenulo naprijed s programom strukturalnih reformi.

Prema njegovim riječima, nedavno usvajanje zakona o radu na entitetskom nivou je dobrodošlo, ali je potrebno ostvariti kontinuirani napredak s ciljem jačanja podsticanja za otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, između ostalog, putem rješavanja problema veoma visokog poreskog opterećenja rada.

"Od presudnog značaja biće preusmjeravanje budžeta s ciljem postizanja fiskalne politike koja u većoj mjeri pogoduje ekonomskom rastu i to putem smanjenja tekuće potrošnje kako bi se otvorio prostor za prijeko potrebna ulaganja u infrastrukturu", naglasio je Žang.

On navodi da je primjerena opredijeljenost vlasti u BiH da smanje zaposlenost u javnom sektoru, te da će zajedno sa poboljšanim usmjeravanjem socijalnih davanja i predviđenim reformama penzionog sistema i sistema zdravstvene zaštite, ova opredijeljenost doprinijeti postepenom smanjenju duga u odnosu na bruto domaći proizvod.

Prema njegovim riječima, vlasti rade na pripremi sveobuhvatnih politika u finansijskom sektoru, koje imaju za cilj očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka.

Međutim, Žang ističe, od presudnog značaja biće pažljivo praćenje osjetljivosti banaka, uz istovremeno unapređenje efikasnosti supervizije banaka, između ostalog, putem bolje koordinacije i saradnje između regulatornih agencija.

"Program vlasti BiH koji je podržan u skladu sa pravilima proširenog aranžmana pruža značajnu priliku za suočavanje sa izazovima na održiv način, u očuvanju makroekonomske i spoljašnje stabilnosti. Takođe, omogućiće i finansijsku podršku drugih međunarodnih partnera", rekao je Žang nakon jučerašnje diskusije Odbora u Vašingtonu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE