Zatvorena Balkanska ruta samo ide drugim tokom

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Region

"Zatvorena" Balkanska ruta samo ide drugim tokom

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Naveći broj ilegalnih pokušaja prelaska srpske granice sada je sa teritorije Bugarske, a zatim iz Makedonije. Od 1. januara ove godine kroz Srbiju prošlo 103.582 izbeglica.

migranti, migranska kriza, izbeglice, imigranti Izvor: Mondo/ Goran Sivački


Ministar za socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je danas da i posle zatvaranja "Balkanske rute" broj emigranata stiglih u Srbiju nije smanjen i emigrantska kriza nije ni blizu završetka.

Vulin je tokom posete Prihvatnom centru za migrante u Preševu, gde je sa šefom Kancelarije UNCHR Hans Fridrih Šoderom otvorio nove paviljone za smeštaj migranata, naveo da je od 1. januara ove godine kroz Srbiju prošlo 103.582 lica, sprečeno 5.008 ilegalnih prelazaka i podneto 211 krivičnih prijava protiv 356 počinioca za pokušaj švercovanja blizu 2.000 ljudi.

"Od zvaničnog zatvaranja 'Balkanske rute' nije se drastično smanjio broj migranata. Broj jeste manji, ali nije u tom broju da možemo da kažemo da je ona zatvorena i upravo zbog toga, ali i zbog zatvaranja granica od nekih naših suseda, bili smo prinuđeni da izađemo sa našim snagama vojske i policije da bismo kontrolisali i smanjili broj ilegalnih ulazaka u našu zemlju", rekao je Vulin novinarima.

Atina traži brže preseljenje

Grčka je od EU zatražila da ubrza relokaciju emigranata i izbeglica u druge zemlje članice u skladu sa planom usaglašenim prošle godine. Prema tom planu, u narednih dve godine 160.000 emigranata treba da bude preseljeno, ali do sada je nešto manje od 4.000 prebačeno iz Grčke i Italije u druge evropske države. "Trenutno imamo 7.000 ljudi spremnih za preseljenje i nikakav odgovor od članica EU koje su obavezne da ih prihvate", rekao je grčki ministar za migracije Janis Mozulas.

Šef Kancelarije UNHCR Hans Fridrih Šoder rekao je na otvaranju renoviranog paviljona bivše fabrike Duvanske industrije u Preševu da su zahvaljujući naporima Vlade Srbije, donatora i lokalne samouprave, smeštajni kapaciteti u Prihvatnom centru skoro duplirani.

"U ovoj, trećoj fazi renoviranja objekata, dobili smo još 650 kreveta za smeštaj migranata. Tako smo skoro duplirali kapacitete i sada u ovom centru može da boravi oko 1.500 ljudi. Izbeglička kriza nije gotova, brojke jesu manje nego ranije, ali mi i dalje pomažemo Srbiji da se bolje pripremi pred nastupajuću zimu", rekao je on.

Za renoviranje prostorija tokom treće faze donatori su obeznedili 400.000 dolara. Od početka formiranja Prihvatnog centra preko UNHCER je uloženo ukupno 1.200.000 dolara, a Vladi Srbije je donirano oko 10 miliona dolara.

Ministar Vulin je takođe podsetio da je do sada azil zatražilo 7.345 lica, ali da je najveći broj njih to uradio samo fiktivno, kako bi trenutno regulisali status na teritoriji Srbije.

"I baš zbog toga mi u našim prihvatnim kapacitetima imamo 3.754 lica. Najveći broj nije zatražio azil. Moramo da napravimo razliku između onih kojima je zaštita potrebna i onih koji tu zaštitu ne traže.

Svako ima pravo da zatraži azil, ali niko nema pravo da ilegalno prelazi našu granicu i da ilegalno prelazi na teritoriju Srbije", naglasio je ministar.

Ocenjujući angažovanje vojske i policje u sprečavanju ilegalnih prelazaka, Vulin je naveo da "to skupo košta državu i da se zato traži pomoć međunarodne zajednice, ali i onih država koje bi bile u većem problemu da Srbija nije preduzela adekvatne mere".

U Prihvatnom centru u Preševu trenutno boravi 520 migranata.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE