• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji sladoled se najsporije topi na vrućini?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Koji sladoled se najsporije topi na vrućini?

Svi znaju da je po vrućem vremenu teško nositi sladoled od prodavnice do kuće, a da ostane "netaknut". A ako počnete da ga jedete na ulici, brzo se topi na suncu i tako rizikujete da se uflekate. 

Ali, da li znate da postoji sladoled koji se sporije topi?

Studiju koja ovo potvrđuje sproveo nastavnik fizike sa Univerziteta Notingem Trent u Velikoj Britaniji, Edvard Bridžis. On je testirao deset vrsta sladoleda da vidi koja se najsporije topi. Naučnik je reprodukovao ljetnju temperaturu u svojoj laboratoriji, nakon čega je izmjerio konzistenciju, oblik, veličinu i brzinu topljenja sladoleda.

Ispostavilo se da sladoled od čokolade najduže zadržava svoj oblik: zaštićen je tvrdom glazurom, a koja ima višu tačku topljenja od mekog punjenja. Ovaj sladoled može da izdrži temperature iznad 30 stepeni C. Sladoled u kornetu takođe dobro se dobro "drži" - istopiće se na temperaturi od 28 stepeni za otprilike 40 minuta. Najbrže se tope oni oblika valjka i do voća (obično na bazi vode), oni čak jedva "opstaju" na temperaturi od 17 stepeni C.

"Da bi sladoled što duže ostao u optimalnom stanju, nije važna samo temperatura, već i vremenski faktori kao što su vjetar i vlaga. Oblik i veličina deserta takođe su važni: što je veći odnos površine i zapremine, brže se toplota iz okoline i ljudskih ruku prenosi na sladoled, što dovodi do njegovog topljenja", rekao je Edvard Bridžis.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA