Biftek je kulinarski izazov koji oduševljava mnoge gurmane. Ovaj sočni komad mesa odlikuje se bogatim ukusom i mekoćom. Bez obzira jeste li iskusni kuvar ili samo ljubitelj dobre hrane, pravilna priprema bifteka je ključna za postizanje savršenstva.
Biftek je najkvalitetniji, ali zato i najskuplji komad goveđeg crvenog mesa čija popularnost je eksplodirala u restoranskoj i "food" industriji i sceni.
U ovom članku, naučićemo vas nekoliko načina na koje možete pripremiti biftek i uživati u njegovoj punoj aromi i teksturi.
Načini pripreme bifteka:
Pečenje u tavi:
Korak 1: Zagrijte tavu na jakoj vatri i dodajte malo ulja.
Korak 2: Posolite i pobiberite biftek sa svih strana.
Korak 3: Stavite biftek na zagrijanu tavu i pecite ga 2-3 minute sa svake strane za srednje pečen biftek.
Korak 4: Ako želite biftek više ili manje pečen, prilagodite vrijeme pečenja prema svojim preferencijama.
Korak 5: Izvadite biftek iz tave i ostavite ga da se "odmori" nekoliko minuta prije nego ga poslužite.
Pečenje bifteka u rerni:
Korak 1: Zagrijte rernu na odgovarajuću temperaturu.
Korak 2: U međuvremenu, posolite i pobiberite biftek sa svih strana.
Korak 3: Stavite biftek u zagrijanu rernu i pecite ga prema željenom stepeni. Za srednje pečen biftek, pecite ga 10-12 minuta.
Korak 4: Izvadite biftek iz rerene i pustite ga da se "odmori" nekoliko minuta prije nego ga poslužite.
Grilovanje bifteka na roštilju:
Korak 1: Zagrijte roštilj na srednje jaku vatru.
Korak 2: Posolite i pobiberite biftek sa svih strana.
Korak 3: Stavite biftek na roštilj i pecite ga 4-6 minuta sa svake strane za srednje pečen biftek.
Korak 4: Uklonite biftek s roštilja i ostavite ga da se "odmori" nekoliko minuta prije nego ga poslužite.
Rare, medium, well done - koji vam je omiljeni način pripreme bifteka?
Priprema bifteka dolazi s različitim stepenima pečenja koji odražavaju željenu unutrašnjost mesa. Ovdje su objašnjeni pojmovi za različite stepene pripremanja bifteka:
Rare (krvav):
Biftek je pečen na visokoj temperaturi samo nekoliko minuta sa svake strane, ostavljajući unutrašnjost mesnatom i crvenom. Unutar bifteka će biti prisutna tečnost/sok. Ovaj način pripreme bifteka zadržava sočnost i bogatstvo ukusa mesa.
Medium Rare (srednje krvav):
Biftek je pečen nešto duže nego kod "rare" bifteka. Unutrašnjost mesa će biti ružičasta s laganim tragovima crvene boje u sredini. Ovaj stepen pečenja zadržava sočnost bifteka, ali ima nešto manje soka od rare bifteka.
Medium (srednje):
Biftek je pečen nešto duže, i to rezultuje ružičastom unutrašnjošću mesa bez tragova crvene boje. Srednje pečen biftek ima nešto manje sočnosti od prethodna dva, ali i dalje je mekan i ukusan.
Medium Well (skoro dobro pečen):
Biftek je pečen duže nego kod srednje pečenog bifteka. Unutrašnjost mesa će biti samo lagano ružičasta s minimalnom prisutnošću soka. Manje je sočan ali još uvijek je mekan i ukusan.
Well Done (dobro pečen):
Biftek je pečen do kraja i ima potpuno sivu unutrašnjost. Svi sokovi će biti suvišni. Dobro pečeni biftek manje je sočan ali ima intenzivan okus i hrskavu teksturu.
(Mondo)