• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medium, rare ili well done? Biftek je u modi, a evo uputstva za savršenu pripremu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Biftek je kulinarski izazov koji oduševljava mnoge gurmane. Ovaj sočni komad mesa odlikuje se bogatim ukusom i mekoćom. Bez obzira jeste li iskusni kuvar ili samo ljubitelj dobre hrane, pravilna priprema bifteka je ključna za postizanje savršenstva.

 Biftek - najbolji način pripreme Izvor: Shutterstock

Biftek je najkvalitetniji, ali zato i najskuplji komad goveđeg crvenog mesa čija popularnost je eksplodirala u restoranskoj i "food" industriji i sceni.

U ovom članku, naučićemo vas nekoliko načina na koje možete pripremiti biftek i uživati u njegovoj punoj aromi i teksturi.

Načini pripreme bifteka:

Pečenje u tavi:

Korak 1: Zagrijte tavu na jakoj vatri i dodajte malo ulja.
Korak 2: Posolite i pobiberite biftek sa svih strana.
Korak 3: Stavite biftek na zagrijanu tavu i pecite ga 2-3 minute sa svake strane za srednje pečen biftek.
Korak 4: Ako želite biftek više ili manje pečen, prilagodite vrijeme pečenja prema svojim preferencijama.
Korak 5: Izvadite biftek iz tave i ostavite ga da se "odmori" nekoliko minuta prije nego ga poslužite.

Pečenje bifteka u rerni:

Korak 1: Zagrijte rernu na odgovarajuću temperaturu.
Korak 2: U međuvremenu, posolite i pobiberite biftek sa svih strana.
Korak 3: Stavite biftek u zagrijanu rernu i pecite ga prema željenom stepeni. Za srednje pečen biftek, pecite ga 10-12 minuta.
Korak 4: Izvadite biftek iz rerene i pustite ga da se "odmori" nekoliko minuta prije nego ga poslužite.

Grilovanje bifteka na roštilju:

Korak 1: Zagrijte roštilj na srednje jaku vatru.
Korak 2: Posolite i pobiberite biftek sa svih strana.
Korak 3: Stavite biftek na roštilj i pecite ga 4-6 minuta sa svake strane za srednje pečen biftek.
Korak 4: Uklonite biftek s roštilja i ostavite ga da se "odmori" nekoliko minuta prije nego ga poslužite.

Rare, medium, well done - koji vam je omiljeni način pripreme bifteka?

Priprema bifteka dolazi s različitim stepenima pečenja koji odražavaju željenu unutrašnjost mesa. Ovdje su objašnjeni pojmovi za različite stepene pripremanja bifteka:

Rare (krvav):

Biftek je pečen na visokoj temperaturi samo nekoliko minuta sa svake strane, ostavljajući unutrašnjost mesnatom i crvenom. Unutar bifteka će biti prisutna tečnost/sok. Ovaj način pripreme bifteka zadržava sočnost i bogatstvo ukusa mesa.

Medium Rare (srednje krvav):

Biftek je pečen nešto duže nego kod "rare" bifteka. Unutrašnjost mesa će biti ružičasta s laganim tragovima crvene boje u sredini. Ovaj stepen pečenja zadržava sočnost bifteka, ali ima nešto manje soka od rare bifteka.

Medium (srednje):

Biftek je pečen nešto duže, i to rezultuje ružičastom unutrašnjošću mesa bez tragova crvene boje. Srednje pečen biftek ima nešto manje sočnosti od prethodna dva, ali i dalje je mekan i ukusan.

Medium Well (skoro dobro pečen):

Biftek je pečen duže nego kod srednje pečenog bifteka. Unutrašnjost mesa će biti samo lagano ružičasta s minimalnom prisutnošću soka. Manje je sočan ali još uvijek je mekan i ukusan.

Well Done (dobro pečen):

Biftek je pečen do kraja i ima potpuno sivu unutrašnjost. Svi sokovi će biti suvišni. Dobro pečeni biftek manje je sočan ali ima intenzivan okus i hrskavu teksturu.

(Mondo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop