Domaći somun se po ovom receptu pravi u tiganju i mekan je kao duša.
Sastojci:
- 7 g (2 kašičice) instant suvog kvasca
- 480 ml tople vode
- 4 kašike ulja plus dodatak za premazivanje
- 780 g oštrog brašna plus dodatak za valjanje
- 1 ½ kašičica šećera
- 1 ½ kašičica kuhinjske soli
Recept za domaći somun:
Kako biste napravili somun, pomiješajte kvasac sa toplom vodom. Promiješajte i ostavite 5 minuta, dok se na vrhu vode ne pojavi pjena. Dodajte ulje, brašno, šećer i so u mješavinu kvasca. Mijesite tijesto rukama, dok se ne sjedini, pa nakon toga još 10 minuta. Smjesa će biti prilično ljepljiva, pa ako mesite ručno, dobro je da ruke i radnu površinu premažete sa malo ulja da se ne lijepi.
Stavite tijesto u nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom ili providnom folijom i ostavite da odstoji 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova. Oblikujte kuglice i stavite ih na tacnu ili dasku i prekrijte vlažnom krpom da se odmore nekoliko minuta.
Uzmite jednu od loptica od tijesta i razvaljajte je u obliku somuna, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm. Premažite ili poprskajte tiganj sa malo ulja i stavite na jaču vatru da se zagrije. Prebacite somun nekoliko puta u rukama da uklonite višak brašna, a zatim stavite u tiganj.
Pržite oko 60-90 sekundi, dok ne počnu da se pojavljuju mjehurići. Zatim okrenite i pržite još minut. Kada ih sve ispržite, složite ih na tanjir i stavite krpu preko njih dok ne budu spremni za serviranje.
(StvarUkusa)