Slano-slatka, a hladna supa, odlična je za ove vrele dane.
Potrebno za četiri osobe:
- oko 500 grama lubenice iseckane na manje kriške
- dva manja paradajza, oljuštite i sitno iseckajte
- pola krastavca, oljuštite i iseckajte
- trećina crvenog luka, sitno isecaknog
- manja ljuta papričica, sitno iseckana
- kašičica iseckanog svežeg bosiljka
- jedna i po kašičica vinskog sirćeta
- pola kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 120 grama feta sira, izmrvljenog
- 2 kašičice iseckane sveže mente
Priprema:
U dublju posudu stavite lubenicu (odvojte u drugu posudu 100 grama, za kasnije), paradajz, krastavac, luk i ljutu papriku. Prelijte sirćem i ostavite tak 15 minuta. Promešajte dva, tri puta ua to vreme, kako bi svi sastojci povremeno bili u kiselini.
U marinirano povrće dodajte bosiljak, maslinovo ulje, so, biber, i još jednom sve dobro izmešajte. Dodajte preostalu lubenicu i ostavite čorbu u frižideru, od 30 do 60 minuta. Pre služenja, u svaki tanjir ili činiju sa čorbom, namrvite malo fete, pospite svežom mentom i uživajte!