• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predrag Tošić: Eh to kuhanje...

Autor mondo.ba

Da li su kuhari umjetnici, ludaci, ekscentrici, djeca u duši koja stalno teže igri sa predivnim namirnicama, osobe sa pregršt mašte ili likovi bajki koji kao glavni začin koriste ljubav? Ili možda sve ovo skupljeno u jednoj osobi?

Ja sam tu da vam poželim dobrodošlicu u čarobni svijet kuhinje, moj svijet, naš svijet, da vam otkrijem tajne, dajem savjete, preporučim jelo, opišem postupke… da vam budem društvo na ovom čarobnom putovanju kroz svijet gastronomije.

Za početak – malo istorije.

Kuhanje je ostavilo duboke tragove u istoriji, počev od starih Perzijanaca koji su važili kao dobri majstori kuhari (u onoj mjeri u kojoj su im dozvoljavale tadašnje mogućnosti), preko Grka (koji pišu prva kulinarska djela “Opsologija” a zatim i djelo “Hedipatija” koje predstavlja neku vrstu kuharske enciklopedije), pa do Rimljana (koji su zbog svog bogastva imali pomalo čudne zahtjeve u ishrani - car Neron je za ručak je srca od slavuja ili jezike od vrabaca).

Period od VI do XII vijeka predstavlja stagnaciju kuharske vještine u Evropi, sve do humanizma i renesanse u XV I XVI vijeku, kada se umjetnost kuhanja ponovo budi. Odlazak italijanskih majstora kuhara na dvor Katarine de Mediči (udala se za francuskog kralja Henrika II i povela svoje kuhare) predstavlja prekretnicu u francuskoj kuhinji i ona postaje vodeća kuhinja u svijetu.

Da li taj primat drži i danas teško je reći, jer ukusi su različiti.

Prateći istoriju dolazimo do našeg doba kada ubrzani razvoj društva i tehnologije utiče i na razvoj kulinarstva, te se trendovi u ovoj čudesnoj oblasti mijenjaju nevjerovatnom brzinom. Trendova je mnogo: Molekularna kuhinja, finger food (mini zalogaji, često se koriste za zabave), slow food (spora hrana - koja se bazira na sporim, kvalitetnim obrocima kao kontra brzoj hrani), sous vide (vid kuhanja u vakumu koje obezbjeđuje ravnomjernu obradu cijele namirnice ), vegan food (samo namirnice biljnog porijekla), organic food (prirodna organska hrana pripremljena i servirana u prirodnom posuđu od drveta ili gline) do najnovijeg trenda “raw food” (industrijski I termički neprerađena hrana).

Pitanje je da li su čudesne kreacije pripremljene od sasvim običnih namirnica dostupne samo rijetkim pojedincima ili svi možemo da uživamo u njima? Iskreno, zavisi od nas samih.

Šefovi (kuvari) nerijetko postaju prave zvijezde, a granica između njihove “ludosti” i perfekcije često je toliko tanka da se gubi i nestaje istog trenutka kada sa lakoćom pripreme namirnice i serviraju ih poput umjetničkog djela.

U našoj i vašoj kuhinji, MONDO kuhinji, pokušaćemo od sasvim običnih namirnica, na što lakši i zanimljiviji način, stvoriti vlastite kreacije. Za početak jedan mali savjet - budite kuvari, naučite da volite trenutke u kuhinji, jer kuhinja je savršeno mjesto za sve lijepo u vašem životu - za otkrivanje novih ukusa, za igru sa djecom, za druženje sa porodicom, za vođenje ljubavi sa voljenom osobom. Vjerujte mi na riječ, kuhinja je savršeno mjesto za sve!

Čitamo se uskoro, da malo zakuhamo.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Dajte nam neke nove brze i jednostavne recepte koji nekoštaju puno

77LS

Hm...vrlo zanimljiva tema. Zanimljiva i poučna. Samo ću g.Tošića zamoliti kad krene s receptima,da ih malo prilagodi ovom našem standardu i uslovima u kojim živimo! Lijep pozdrav

Mimi

Kuvari su čarobnjaci <3

Zoran

Ne to nisu povrsni ljudi, nisu to ni ljudi bez emocija, a nisu ni djeca. To je vrsta ljudi koja u svakom djelovanju ulazi u samu srz stavri pa tako i u kuhanju. Da bismo ih razumjeli moramo biti isti kao i oni ili se pokusati transformisati u njihovo tijelo. A on je upravo jedan od genijalaca koji kuha ``i srcem u dusom``

Majda

@Zoran Jedva cekamo recepte!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop