• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo morate da probate!

Autor mondo.rs

Recept nam je dao kuvar Britanske ambasade u Srbiji, mada je jelo – indijsko.

Festival britanskih kraft piva pod nazivom Great British Weekend - New Edition, u Mikseru u Beogradu, održava se od 11. do 13. septembra. Dakle, još imate vremena da odete i probate ne samo pića, već i neke njihove specijalitete.

Evo šta smo mi probali od britanske "hedonističke kulture".

Kao i svi gladni ljudi, odmah smo se zaputili ka bifeu i samo za vas, pričali sa kuvarom Britanske ambasade u Beogradu, da nam preporuči ono najbolje ili najpopularnije.

"Jelo, poznato u svijetu kao 'Butter Chicken', je najpopualrniije, a riječ je o piletini u puteru", kaže kuvar Mitar Mitrović.

Pa, u čemu je caka?

Piletina u puteru je recept koji je zapravo porijeklom iz Indije, a ne čudi što Britanci ovo jelo vole, s obzirom na to da je Indija bila kolonija Velike Britanije, pa je bilo neminovno da pokupe ono najbolje jedni od drugih.

Pošto se dopalo i nama, zatražili smo recept od kuvara Mitra:

1. Piletina (bilo koji dio pileta, a i količina je proizvoljna i u zavisnosti od toga za koliko osoba se jelo priprema) mora da odstoji u specijalnoj marinadi, koja se pravi od nekoliko začina (čili, korijander, garam masala) i čaša punomasnog jogurta. Poželjno je da odstoji dan ili dva - što duže, to bolje.

2. Nakon toga, ugrijte ulje u tiganju i dodajte puter, dok ne počne da "cvrči". Ubacite glavicu isjeckanog crnog luka i pržite ga dok ne poprimi tamniju boju.

3. Zatim dodajte kupovni paradajz sos, so, biber, malo mlijeka i pavlake, i kuvajte 10 minuta dok se sos ne zgusne.

4. Prije nego što počnete da pravite sos, meso stavite u rernu da se peče. Tradicionalno se meso za ovo jelo peče u posebnim pećima, ali i "klasična" rerna će sasvim lijepo poslužiti.

5. Došli ste do trenutka kada je meso pečeno, sos je gotov i jedino što treba da uradite je da sastojke spojite i uživate u svom obroku!

6. Postoji i alternativna verzija ovog jela, gdje možete meso da skuvate umjesto da ispečete, tako što ga mariniranog stavite u gotov sos i kuvate dok ne proključa ili dok meso ne bude kuvano.

Ili, umjesto kuvanja, možete da se uputite po ovomm lijepo vremenu do Miksera i uživate u već spremljenom jelu.

Pored hrane, tamo vas za vikend očekuju i raznovrsna britanska piva, koja rijetko gdje imate priliku da probate. Da ne biste mnogo razmišljali, za vas smo probali i pivo, naravno!

Najviše nam se dopalo tamno "Sublime Chaos", i iako je količina mala (0,33), moramo vam priznati da je pozitivno ubitačna!

(Tamara Sekulović, mondo.rs)

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop