Iskoristite sezonu šljiva i napravite ukusne knedle, za desert ili glavni obrok.
Sastojci
Za tijesto:
1/2 kg krompira
oko 400 g brašna (ili 200g griza, 200 g brašna)
3 jaja
50 g putera
malo soli (na vrh noža)
šljive
Za prženje:
150 g putera
130 g prezli
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1. Oprati i očistiti šljive.
2. Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Dodati jaja, so i brašno. Umesiti testo, i od njega formirati "kobasicu".
3. Nožem sjeći jednake kolutiće. Svaki komad rastanjiti rukom i u njega staviti polovinu ili cijelu (ukoliko su manje) šljivu. Oblikovati knedle i ređati ih na dasci posutoj brašnom.
4. Oko pola litra vode sipati u vodu, dodati malo soli i ulja i staviti da provri. Spuštati knedle u ključalu vodu. Nakon otprilike 15 minuta, knedle će isplivati na površinu i onda ih kuvati jos 3-5 min.
5. Pred kraj kuvanja knedli, propržiti prezle na puteru.
6. Izvaditi knedle (rešetkastom kašikom ili većom cjediljkom) i spuštati ih pažljivo u tiganj sa prezlama. Knedle uvaljati sa svih strana, staviti na tacnu i posuti prah šećerom. Ukrasiti svježim listićima nane.
Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!