• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knedle sa šljivama

Autor mondo.ba

Iskoristite sezonu šljiva i napravite ukusne knedle, za desert ili glavni obrok.

Sastojci

Za tijesto:
1/2 kg krompira
oko 400 g brašna (ili 200g griza, 200 g brašna)
3 jaja
50 g putera
malo soli (na vrh noža)
šljive

Za prženje:
150 g putera
130 g prezli
šećer u prahu za posipanje
Priprema

1. Oprati i očistiti šljive.

2. Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Dodati jaja, so i brašno. Umesiti testo, i od njega formirati "kobasicu".

3. Nožem sjeći jednake kolutiće. Svaki komad rastanjiti rukom i u njega staviti polovinu ili cijelu (ukoliko su manje) šljivu. Oblikovati knedle i ređati ih na dasci posutoj brašnom.

4. Oko pola litra vode sipati u vodu, dodati malo soli i ulja i staviti da provri. Spuštati knedle u ključalu vodu. Nakon otprilike 15 minuta, knedle će isplivati na površinu i onda ih kuvati jos 3-5 min.

5. Pred kraj kuvanja knedli, propržiti prezle na puteru.

6. Izvaditi knedle (rešetkastom kašikom ili većom cjediljkom) i spuštati ih pažljivo u tiganj sa prezlama. Knedle uvaljati sa svih strana, staviti na tacnu i posuti prah šećerom. Ukrasiti svježim listićima nane.

-
Izvor: YouTube

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Draganica

Moja omiljena poslastica, samo umjesto sljiva stavljam breskve ili kajsije.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop