Volite čokoladu, više nego 'leba da jedete? Ovo je savršen onda recept za vas.
Ukoliko volite da vaš čokoladni kolač ima i lijepo tijesto i čokoladnu glazuru, odvojite malo vremena i pratite ovaj jednostavni recept:
Sastojci za tijesto mafina:
100 grama nezaslađene čokolade
85 grama putera
400 grama šećera
3 jaja
jedna kašičica vanilinog ekstrakta
135 grama brašna
Sastojci za čokoladnu glazuru:
60 grama putera
3 kašike pavlake za kuvanje
3 kašike nezaslađenog kakao praha
pola kašičice vanilinog ekstrakta
400 grama šećera (može i više ako procenite da je potrebno)
Način pripreme:
1. Zagrejte rernu na najviše i spremite pleh, koji bi trebalo da obložite sa papirom za pečenje i puterom.
2. U velikoj staklenoj činiji, stavite u mikrotalasnu čokoladu i puter. Provjeravajte i miješajte na svakih 30 sekundi, dok se puter ne otopi, izvadite iz mikrotalasne, pa onda nastavite sa miješanjem i dok se čokolada ne istopi potpuno
3. U mješavinu dodajte šećer, jaja i vanilu, pa sve to promiješajte. Onda dodajte i brašno.
4. Smjesu rasporedite po plehu i ostavite da se peče otprilike 30 minuta. Površina testa bi trebalo da bude blago hrskava, a probodite čačkalicu kroz tijesto, koja bi trebalo da bude čista kada je izvučete - tada znate da je gotovo. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu.
5. Kako bi napravili glazuru, u šerpicu stavite puter, pavlaku za kuvanje i kakao. Stavite na ringlu i miješajte dok smjesa ne bude glatka. Prebacite u činiju, gdje u ovo dodajte šećer i vanilu. Mikserom izmiješajte dok ne bude pufnasto i čvrsto. Možda će vam biti potrebno više od 200 grama šećera, pa dodajte ukoliko mislite daje glazura previše tanka. Takođe, ukoliko ne postane punfasta, stavite je frižider na 20 minuta, pa onda izmiksajte opet.
6. Namažite glazuru preko mafina. Ostavite da se stvrdne (možete i u frižider da stavite) i onda možete da počnete sa uživanjem!