Šećer ima bezbroj imena, a mnoga od njih sigurno nećete prepoznati.
Proizvođači hrane namjerno u proizvode stavljaju različite vrste šećera kako bi prikrili njihovu stvarnu količinu.
Na proizvodu tako mogu navesti "zdraviji" sastojak, dok će šećer spomenuti tek pri dnu liste sastojaka. Iako proizvod može obilovati šećerom, on se neće pojaviti među prva tri sastojka.
Da biste izbjegli slučajno konzumiranje velikih količina šećera, dobro bi bilo da na spisku sastojaka provjeriti sljedeće nazive koji se koriste za šećer:
Vrste šećera: šećer od repe, smeđi šećer, karamelizovan šećer, mljeveni šećer, zlatni šećer, invertni šećer, muscovado mješavina, sok od trske i poslastičarski šećer.
Vrste sirupa: sirup od rogača, zlatni sirup, kukuruzni fruktozni sirup, sirup od sladi, glukozno-fruktozni sirup, sirup od pirinčanih mekinja i sirup od pirinča.
Drugi dodati šećeri: slad ječma, melasa, laktoza, zaslađivač od kukuruza, kristalna fruktoza, dekstrana, slad u prahu, etilni slad, fruktoza, koncentrisani voćni sok, galaktoza, glukoza, disaharidi, maltodekstrin i maltoza.
Postoje još i mnoga druga imena za šećer, ali ova su najčešća.
Ako vidite neka od ovih pri vrhu liste sastojaka, ili nekoliko njih kroz cijelu listu, možete biti sigurni kako je proizvod pun dodatih šećera, piše "Alternativa za vas".
Nemojte da vas ovaj popis obeshrabri. Na tržištu ima i puno zaista zdravih proizvoda koji jesu organski i prirodni.
Najbolji način da izbjegnete da vas etikete zavedu i prevare jeste da potpuno izbjegavate prehrambene proizvode koji su prerađeni.
Ako se ipak odlučite da kupite proizvod u ambalaži - pažljivo proučite etiketu na njegovoj poleđini.