Ukoliko ste pazili šest dana kada je riječ o onom što jedete i pijete, uz to i redovno trenirate, možete sebi sedmi dan da priuštite i neku poslasticu.
Ako ste pak na početku zdravijeg načina ishrane, bolje pripazite i nedjeljom šta jedete ali dopustite sebi malo slobode, niste roboti.
Kada je riječ o treningu i ishrani, sve je transparentno koliko ste posvećeni jer vaše tijelo reaguje na
iskrenost. Prije neki dan sam pročitala objavu jednog fitness trenera, koja glasi:
"Ako ste sakrili od sebe propušten trening i dvije palačinke, vaše tijelo će to pokazati. Tako i sve što radimo u životu. Prije ili kasnije, vidi se koliko ste bili posvećeni."
Nedavno sam kupila novi kalup za mafine ali zbog manjka vremena nisam ništa pravila i danima su me svrbili prsti da nešto umiješam.
Greška broj jedan prilikom kupovine: kupih onaj od šest komada a megaloman, kakav jesam, znam da ću napraviti više smjese pa onda moram iz više puta da vadim, pečem i ostalo.
Greška broj dva: za neznatno više novaca mogla sam da kupim silikonski kalup i da se ne zamajavam oko mazanja, vađenja i ribanja... Prilikom ovakve investicije, vi budite pametniji.
No, kako bilo, odlučih se da čitav jedan dan posvetim mafinima i potpuno budem u skladu sa onom narodnom "kad je bal, neka se i princeza dobro provede". Princeza sam, u ovom slučaju, ja.
S obzirom da tokom cijele nedelje pazim šta jedem i onda sebi priuštim da se malo opustim nedeljom, doručak ni tada ne mijenjam. Složeni ugljikohidrati, zdrave masnoće i proteini su tu pa za prvi obrok u danu napravih proteinske mafine.
Potrebno (za šest komada):
1 jaje
1 bjelance
120 g ovsenih pahuljica
Pola banane
Mjerica whey proteina
Malo cimeta
Šaka sjeckanih badema
Oko 100 grama malina i kupina
U ovsene pahuljice dodati izgnječenu bananu, jaja, mjericu whey proteina (ukoliko nemate i ne koristite, može i stevija), cimet, bademe i voće. Dobro izmješate i sipate i zamašćene kalupe.
Slobodno sipajte do vrha, narastu neznatno tako da nema straha od prelivanja. Peći na 200 stepeni
15 do 20 minuta.
Recept 2.
Za drugi obrok, takozvani "cheatmeal" (u toku nedjelje ne unosim tijesto, pogotovo ne pšenično), napravila sam mafine sa ajvarom i sirom (pogodni su za doručak kod onih koji se pridržavaju hrono ishrane). Za šest komada potrebno:
2 jaja
1 čaša ražanog brašna
1/2 čaše ječmenog brašna
dvije kašike ovsenih mekinja
1 ravna kašičica soli
2 pune kašike ajvara
2 pune kašike sira
2 kašike čaše maslinovog ulja
2 kašičice praška za pecivo
1 čaša kisele vode
* čaša je ona mala plastična od kiselog mlijeka, staje otprilike 2 decilitra
Umutite jaja pjenasto, dodate kiselu vodu, zatim brašna pomiješana sa solju i praškom za pecivo, ulje i na kraju ajvar i sir. Sve dobro umiješate špatulom i punite u podmazane kalupe.
Kako imaju dosta vlažnog materijala u sebi, ovim mafinima je potrebno malo više da se ispeku, negdje oko pola sata. Uvijek uradite “čačkalica test”. Ako se ništa ne lijepi za čačkalicu, a na površini se uhvatila fina korica, to je to, gotovi su.
Inače, ječmeno i ovseno brašno spadaju pod brašna koja se mrve i nikada od njih nemojte praviti hljebove (nemojte da vam budu osnova za hljeb, radije ih ubacite u manjoj količini) ali za mafine su odlični.
Treći obrok bili su mafini pogodni za pristalice "low carb high fat" ishrane.
Od ove smjese ispalo je četiri mafina:
3 kašike lana
3 kašike susama
2 kašike suncokreta
2 kašike bundeve
2 kašike psilijuma
1 jaje, 50 ml vode, 1 kašika limunovog soka
1/2 kašičica soli, 1/2 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičica sode bikarbone
Jaje i vodu umutiti, u to dodati samljevene sjemenke, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Na kraju dodati limunov sok (može i jabukovo sirće), te psilijum. Peći na 180 stepeni 15 minuta.
(Tekst: Marija Karajlić, Rarine kućne čarolije, a recept preuzet sa Instagrama @jankabudimirfitness)