Evo sjajnog recepta za ćufte, omiljenu hranu malih i velikih gurmana, a preliv je… ma prste da poližeš.
Sastojci (za ćufte):
- kilogram mljevenog mesa
- sredina od dva parčeta hljeba natopljena u mlijeko
- 2 jaja
- glavica crvenog luka srednje veličine
- kašika sitno sjeckanog peršuna
- so, biber, kašikica vegete
Za preliv vam je potrbno:
- 80 grama maslaca
- kašika brašna
- 6 dcl slatke pavlake
- 80 grama rendanog parmezana
- so, biber
Priprema:
Sve sastojke za ćufte dobro umijesiti rukom, što se duže mijesi smjesa je homogenija. Ostaviti u frižider najmanje pola sata i oblikovati ćufte. Od ove smjese trebalo bi da dobijete 24 ili 25 ćufti, težine oko 50 - 55 grama. Stavite po nekoliko u sud sa brašnom, malo protresete i pržiti na vrelom ulju sa obe strane.
(Ćufte u brašno uvaljati neposredno pred prženje, nemojte sve odjednom, nego tek onoliko koliko će se odmah peći).
Ostaviti ih na kuhinjski papir do služenja.
Preliv:
Maslac zagrijati na umjerenoj temperature, jer lako zagorijeva. Dodati brašno, malo propržiti pa dodati slatku pavlaku. Miješati i ostaviti da proključa, dodati i parmezan, izmiješati da se istopi, posoliti i pobiberiti.
Služiti uz tjesteninu, pomfrit, pire krompir, povrće...
Prijatno!
Recept preuzet sa bloga Mamina jela.