Nedavno sam na jednom šaljivom sajtu pročitala definiciju za ženu u PMS-u a pisalo je nešto tipa: “Dani kada na kapiji, pored „Čuvaj se psa“, „Opasan pas“ i „Ulaziš na sopstvenu odgovornost“ treba da se okači slika vaše žene, djevojke...
Sa podvarijantom definicije „jer je naziv „lude krave“ već bio zauzet“.
E sad, svaka žena koja ima malo jače simptome PMS-a može da se ponaša ovako ili onako, ali jedno je sigurno, koliko god da pazite šta jedete i unosite u svoje tijelo ostalim danima, sad vam se traži takozvani džank fud. I sama u toj fazi želim nešto dimnjeno, sa puno sosa, sira, svega, neka pica ili neki hamburger ili... huh, kad bih jela koliko mogu i želim, kranom bi me izvlačili iz kuće.
Šalu na stranu, ukoliko imate jači karakter, uz malo znanja i mašte, možete napraviti pravo remek djelo koje može da se jede bez grižnje savjesti. Evo prijedloga za malo zdraviju varijantu burgera i pice.
Riblji burgeri:
- 50 g zlatnog lana
- 2 jaja
- Malo praška za pecivo
- 2 kašike sjemenki (suncokret, bundeva, susam)
- 1 kašika svježeg sira
Jaja umutiti i u to dodati ostale sastojke. Peći 15-ak minuta na 200 stepeni.
Punjenje: 2 šake matovilca, 1 rendana mrkva, pola crvene i zelene paprike, dvije male tune. Začiniti limunovim sokom.
Mini pice od raženog brašna
- 200 grama ražanog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 125 militara vode
Umiješate suve sastojke, a onda dodate ulje i vodu. Zamijesite tijesto, razvaljate ga oklagijom i šoljom ili čašom vadite krugove.
Stavite ih na pek papir pa u zagrijanu rernu da se uhvati blaga korica (nekoliko minuta) pa izvaditi i filovati. U mojoj varijanti bio je to domaći sos paradajz sa bosiljkom i origanom, dimljeni losos i crveni luk isječen na kolutove. Vi možete i klasični nadjev za picu ali se odrecite, recimo, sira jer ako stavite isti, to onda nije fitness verzija jela.
Ostajte zgodni do sljedećeg recepta!
Marija Karajlić za Mondo.ba, Rarine kućne čarolije