• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po kestenju se jesen poznaje

Autor mondo.ba

Znamo da je ljeto iza nas kada na ulice izađu prvi prodavci pečenog kestenja. Njegov miris je miris jeseni. Osim u pečenom obliku, plod kestena je glavna zvijezda raznih poslastica, a mi vam donosimo više detalja o ovom koštunjavom voću.

Kesten sadrži srazmjerno veliku količinu skroba, a veoma malo masti i ne sadrži gluten. Bogat je biljnim (dijetnim) vlaknima.

Pošto ne sadrži gluten, on je odlična namirnica za one koji su na bezglutenskoj dijeti, uzimajući u obzir činjenicu da se od kestenovog brašna može napraviti veoma ukusan hljeb.

U odnosu na hljeb od žitarica, hljeb od kestena ima baznu reakciju, pa se preporučuje u ishrani oboljelih od reumatskih oboljenja i gihta.

Od svih koštunjavih plodova, jedino kesten sadrži vitamin C.

Posebno je bogat kalijumom i fosforom, tako da ima diuretičko dejstvo, pa da može pomoći u regulaciji krvnog pritiska. Sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar i mangan.

Kesten je bogat izvor folata, a folna kiselina je neophodna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Kesten je i bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, kao što su oleinska i palmitooleinska. Uzimajući u obzir količinu biljnih vlakana koje sadrži, kao i to da mononezasićene masne kiselina pomažu snižavanju lošeg a poboljšavanju dobrog holesterola, kesten spada u namirnice koje pomažu regulaciji holesterola.

U tradicionalnoj medicini, čaj od kestenovog lista upotrebljava se za liječenje kašlja, bronhitisa i astme. Ulje od kestenovog ploda koristi se za zaustavljanje rijetkih stolica.

Oguljeni kestenovi mogu se kuvati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pak dinstati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u supu ili u sosove koji se poslužuju uz divljač.

Ujedno, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku poslasticu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop