Kestenje je zdravo i ukusno

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Po kestenju se jesen poznaje

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Znamo da je ljeto iza nas kada na ulice izađu prvi prodavci pečenog kestenja. Njegov miris je miris jeseni. Osim u pečenom obliku, plod kestena je glavna zvijezda raznih poslastica, a mi vam donosimo više detalja o ovom koštunjavom voću.

Kesten sadrži srazmjerno veliku količinu skroba, a veoma malo masti i ne sadrži gluten. Bogat je biljnim (dijetnim) vlaknima.

Pošto ne sadrži gluten, on je odlična namirnica za one koji su na bezglutenskoj dijeti, uzimajući u obzir činjenicu da se od kestenovog brašna može napraviti veoma ukusan hljeb.

U odnosu na hljeb od žitarica, hljeb od kestena ima baznu reakciju, pa se preporučuje u ishrani oboljelih od reumatskih oboljenja i gihta.

Od svih koštunjavih plodova, jedino kesten sadrži vitamin C.

Posebno je bogat kalijumom i fosforom, tako da ima diuretičko dejstvo, pa da može pomoći u regulaciji krvnog pritiska. Sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar i mangan.

Kesten je bogat izvor folata, a folna kiselina je neophodna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Kesten je i bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, kao što su oleinska i palmitooleinska. Uzimajući u obzir količinu biljnih vlakana koje sadrži, kao i to da mononezasićene masne kiselina pomažu snižavanju lošeg a poboljšavanju dobrog holesterola, kesten spada u namirnice koje pomažu regulaciji holesterola.

U tradicionalnoj medicini, čaj od kestenovog lista upotrebljava se za liječenje kašlja, bronhitisa i astme. Ulje od kestenovog ploda koristi se za zaustavljanje rijetkih stolica.

Oguljeni kestenovi mogu se kuvati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pak dinstati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u supu ili u sosove koji se poslužuju uz divljač.

Ujedno, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku poslasticu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader