Nekad prosto imamo loš dan i ništa ne ide od ruke – stvari ispadaju, prosipaju se, zapinjete, tijesto ne raste, a voda jednostavno neće da prokuva. Evo prve pomoći za neke od tih “katastrofa”.
- Da bi se od bjelanceta napravio dovoljno čvrst snijeg, dodaje se malo gustina i nekoliko kapi limuna
- Tupe kuhinjske ili vrtne makaze naoštriće aluminijska folija. Deset slojeva malih komada folije naslažite jedan na drugi i prođite makazama nekoliko puta
- Da masnoća ne bi prskala pri pečenju, pospite je s malo soli
- Ukoliko otapate čokoladu, stavite je u suvu posudu, jer se u suprotnom može zgusnuti i postati žilava
- Dodavanjem vina u posudu u kojoj se peklo meso ili riba dobija se podloga za umak
- Oguljen korijen đumbira u frižideru će duže trajati potopljen u vino
- Jak miris mesa, posebno divljači u umacima, ublažava džem od brusnica i ribizla ili kompot uz dodavanje kiselog vrhnja
- Glazura će biti sjajna ako se kolač premaže prokuvanim pekmezom od kajsija
- Protiv neprijatnih mirisa stavite posudu sa sodom bikarbonom
- Za “finger food” marinirane filete omotajte oko maslina, probodite čačkalicom, ukrasite koprom i prelijte limunom
- Ulje od feferona je odličan začin za salate. Odrežite peteljke i složite u
staklenu teglu, zalijte maslinovim uljem i dodajte začine
- Ako držite kukuruz u zamrzivaču, više će se raspucati pri kokanju i biće odličnog ukusa
- Ako vam zatreba samo nekoliko kapi limunovog soka, probušite limun iglom ili čačkalicom, iscijedite potrebnu količinu pa rupicu zalijepite
- Voda s ljuskama jaja i korom banane odlično je đubrivo za sobne biljke. Pošto voda potamni, zalijte saksije
- Ako izmiksate malo soli u mikseru nekoliko puta mjesečno, noževi će duže ostati oštri
- Sok od jabuka neće potamniti ako se u njega iscijedi limunov sok. To važi i za isjeckane jabuke ili kruške
- Mrlje na oštrici noževa najbolje se očiste solju i limunom
- Ukoliko ostane višak njoka, zamrznite ih na plastičnom tanjiru i pošto se zamrznu, stavite u plastične vrećice
- Pola šoljice sode bikarbone u šoljici sirćeta je sredstvo protiv začepljenog slivnika. Dodajte malo vode i pričekajte sat vremena
- Kako bi se što lakše ogulila koža sa paradajza, pomoći će stavljanje u vruću vodu na pet-deset minuta. Starom paradajzu svežinu će vratiti stajanje u posoljenoj vodi tokom noći
- Ako se raspiri plamen zbog kapanja masnoće u pećnici ili na roštilju, ugasićete ga posipanjem sode bikarbone
- Nekoliko klinčića u šećeru će mirisati lepo, ali i oterati moljce i mrave
- Metlice od miksera se neće lepiti za testo ako se prethodno namažu uljem
- Da biste odstranili suvišnu masnoću s umaka od pečenja, upijajući kuhinjski papir prevucite preko površine umaka. Ako se posluživanje oduži, držite ga na pari iznad posude s vodom
- Uske vaze očistite šumećim tabletama za čišćenje proteze, koje ostavite toekom noći da djeluju. Pomoći će i šaka pirinča i malo sirćeta, koje ulijete pomoću lijevka i zatim protresite
- Test za pregrijanu pećnicu – ubacite komadić papira i ako pocrni, smanjite temperature
- Ukoliko naseckate malo luka u posudu sa zagorjelom hranom nakon zagrijavanja, lakše će se očistiti. Nalijte vode i zagrijavajte
- Ako želatin stavljate u vruć krem, najprije je pola sata držite u hladnoj vodi, istisnite pa umiješajte. Za mlak krem stavlja se otopljena u mlakoj vodi sa tečnošću.