• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva pomoć za male kuhinjske katastrofe

Autor mondo.ba

Nekad prosto imamo loš dan i ništa ne ide od ruke – stvari ispadaju, prosipaju se, zapinjete, tijesto ne raste, a voda jednostavno neće da prokuva. Evo prve pomoći za neke od tih “katastrofa”.

- Da bi se od bjelanceta napravio dovoljno čvrst snijeg, dodaje se malo gustina i nekoliko kapi limuna

- Tupe kuhinjske ili vrtne makaze naoštriće aluminijska folija. Deset slojeva malih komada folije naslažite jedan na drugi i prođite makazama nekoliko puta

- Da masnoća ne bi prskala pri pečenju, pospite je s malo soli

- Ukoliko otapate čokoladu, stavite je u suvu posudu, jer se u suprotnom može zgusnuti i postati žilava

- Dodavanjem vina u posudu u kojoj se peklo meso ili riba dobija se podloga za umak

- Oguljen korijen đumbira u frižideru će duže trajati potopljen u vino

- Jak miris mesa, posebno divljači u umacima, ublažava džem od brusnica i ribizla ili kompot uz dodavanje kiselog vrhnja

- Glazura će biti sjajna ako se kolač premaže prokuvanim pekmezom od kajsija

- Protiv neprijatnih mirisa stavite posudu sa sodom bikarbonom

- Za “finger food” marinirane filete omotajte oko maslina, probodite čačkalicom, ukrasite koprom i prelijte limunom

- Ulje od feferona je odličan začin za salate. Odrežite peteljke i složite u
staklenu teglu, zalijte maslinovim uljem i dodajte začine

- Ako držite kukuruz u zamrzivaču, više će se raspucati pri kokanju i biće odličnog ukusa

- Ako vam zatreba samo nekoliko kapi limunovog soka, probušite limun iglom ili čačkalicom, iscijedite potrebnu količinu pa rupicu zalijepite

- Voda s ljuskama jaja i korom banane odlično je đubrivo za sobne biljke. Pošto voda potamni, zalijte saksije

- Ako izmiksate malo soli u mikseru nekoliko puta mjesečno, noževi će duže ostati oštri

- Sok od jabuka neće potamniti ako se u njega iscijedi limunov sok. To važi i za isjeckane jabuke ili kruške

- Mrlje na oštrici noževa najbolje se očiste solju i limunom

- Ukoliko ostane višak njoka, zamrznite ih na plastičnom tanjiru i pošto se zamrznu, stavite u plastične vrećice

- Pola šoljice sode bikarbone u šoljici sirćeta je sredstvo protiv začepljenog slivnika. Dodajte malo vode i pričekajte sat vremena

- Kako bi se što lakše ogulila koža sa paradajza, pomoći će stavljanje u vruću vodu na pet-deset minuta. Starom paradajzu svežinu će vratiti stajanje u posoljenoj vodi tokom noći

- Ako se raspiri plamen zbog kapanja masnoće u pećnici ili na roštilju, ugasićete ga posipanjem sode bikarbone

- Nekoliko klinčića u šećeru će mirisati lepo, ali i oterati moljce i mrave

- Metlice od miksera se neće lepiti za testo ako se prethodno namažu uljem

- Da biste odstranili suvišnu masnoću s umaka od pečenja, upijajući kuhinjski papir prevucite preko površine umaka. Ako se posluživanje oduži, držite ga na pari iznad posude s vodom

- Uske vaze očistite šumećim tabletama za čišćenje proteze, koje ostavite toekom noći da djeluju. Pomoći će i šaka pirinča i malo sirćeta, koje ulijete pomoću lijevka i zatim protresite

- Test za pregrijanu pećnicu – ubacite komadić papira i ako pocrni, smanjite temperature

- Ukoliko naseckate malo luka u posudu sa zagorjelom hranom nakon zagrijavanja, lakše će se očistiti. Nalijte vode i zagrijavajte

- Ako želatin stavljate u vruć krem, najprije je pola sata držite u hladnoj vodi, istisnite pa umiješajte. Za mlak krem stavlja se otopljena u mlakoj vodi sa tečnošću.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop