Ne, nije reč o gomili nezdrave hrane, holesterolskoj bombi, već o zdravom, ali ukusnom i jakom doručku.
"Ovog jutra sam spremila domaću lepinju sa integralnim brašnom, kajganu od kupovnih jaja, sa paprikom i takođe kupovnom pančetom", piše na svom blogu "Hrono kuhinja", Ana Ćubela i daje recept za jelo koji zove - doručak za infarkt.
"Ne zato što će bilo koji od ovih sastojaka tome doprineti, već zato što je toliko dobar da čovek od eksplozije ukusa može da dobije infarkt."
Za lepinju vam je potrebno:
- 2 pune kašike ražanog brašna
- 2 pune kašike speltinog brašna
- 2 pune kašike ječmenog brašna
- 1/2 kašike lanenog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1, 5 decilitar kisele vode (otprilike)
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
- 1/2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Umešate suve sastojke i dodate kiselu vodu. Dodajte onoliko koliko vam treba da dobijete gusto testo. Onda dodajte ulje i limunov sok i dobro promešajte.
Mokrom rukom oblikujte lepinju i pospijte je semenkama ako želite. Stavite na pek papir i gurnite u zagrejanu rernu. Biće gotova za desetak minuta.
"Papriku sam iseckala i propržila na kupovnoj svinjskoj masti. Zatim sam dodala umućena jaja i posolila sa malo morske soli. Kada su bila gotova, a trebalo im je otprilike 30 sekundi, jaja sam stavila na prepolovljenu lepinju. Zatim sam dodala kašiku švapskog (sremskog sira), on je sa pijace. Ja ovu kombinaciju mogu pošto nisam u restrikciji. A zatim stavila kupovnu pančetu. I uživala bez ikakve griže savesti."