Donosimo vam zanimljiv recept za još zanimljiviju poslasticu. Grčka baklava od narandže - portokalopita.
Sastojci:
200 gr. šećera
250 gr. pavlake (kisele)
2 dcl. ulja
4 jaja
2 vanila šećera
sitno rendana korica jedne narandže
450 gr. kora za baklavu
Sirup:
500 gr.šećera
3 dcl. svježe cijeđenog soka od narandže
3 dcl. vode
korica od jedne narandže
Priprema:
Prvo pripremiti sirup jer treba da se prelije skroz hladan preko pečenog toplog kolača.
Vodu, sok i šećer izmješati, dodati koru od narandže i staviti da se kuva. Kada prokuva kuvati jos 7 minuta pa skinuti sa vatre. Tada izvaditi koru od narandže.
Kore razdvojiti i ostaviti ih neko vrijeme da bi se malo prosušile. Usitniti ih u manje komadiće.
Jaja, šećer i vanila šećer umutiti ručno žicom. Ne treba mikserom, ne treba da budu pjenasto umućene kao za piškotu. U umućena jaja dodati pavlaku, ulje i rendanu narandžinu koricu. Sve izmjesšati da se smjesa ujednaci pa dodati usitnjene listove za baklavu. Peći u podmazanoj tepsiji na 180 stepeni oko 30 minuta.
Gotov kolač isjeći na komade željenog oblika, kocke ili trouglove, i jos vrelog ga preliti sa hladnim sirupom.
Potrebno je nekoliko sati da bi kolač upio sirup, ipak je to samo jedna pečena krema a ne piškota. :) Sirupa će ostati i na dnu tepsije, tako da pri služenju obavezno kolacč još malo prelijte sa njim.
Uz ovo lijepo ide i jedna kugla sladoleda od vanile. :)
(Recept preuzet sa stranice Mamina jela)