• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grčka "baklava" od narandže - Portokalopita

Autor mondo.ba

Donosimo vam zanimljiv recept za još zanimljiviju poslasticu. Grčka baklava od narandže - portokalopita.

Sastojci:

200 gr. šećera

250 gr. pavlake (kisele)

2 dcl. ulja

4 jaja

2 vanila šećera

sitno rendana korica jedne narandže

450 gr. kora za baklavu

Sirup:

500 gr.šećera

3 dcl. svježe cijeđenog soka od narandže

3 dcl. vode

korica od jedne narandže

Priprema:

Prvo pripremiti sirup jer treba da se prelije skroz hladan preko pečenog toplog kolača.

Vodu, sok i šećer izmješati, dodati koru od narandže i staviti da se kuva. Kada prokuva kuvati jos 7 minuta pa skinuti sa vatre. Tada izvaditi koru od narandže.

Kore razdvojiti i ostaviti ih neko vrijeme da bi se malo prosušile. Usitniti ih u manje komadiće.

Jaja, šećer i vanila šećer umutiti ručno žicom. Ne treba mikserom, ne treba da budu pjenasto umućene kao za piškotu. U umućena jaja dodati pavlaku, ulje i rendanu narandžinu koricu. Sve izmjesšati da se smjesa ujednaci pa dodati usitnjene listove za baklavu. Peći u podmazanoj tepsiji na 180 stepeni oko 30 minuta.

Gotov kolač isjeći na komade željenog oblika, kocke ili trouglove, i jos vrelog ga preliti sa hladnim sirupom.

Potrebno je nekoliko sati da bi kolač upio sirup, ipak je to samo jedna pečena krema a ne piškota. :) Sirupa će ostati i na dnu tepsije, tako da pri služenju obavezno kolacč još malo prelijte sa njim.

Uz ovo lijepo ide i jedna kugla sladoleda od vanile. :)

(Recept preuzet sa stranice Mamina jela)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop