• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet načina da spremite savršenu piletinu!

Autor mondo.ba

Mediteranska, azijska, ljuta, hrskava, slatko slana... njeno veličanstvo piletina! Bilo koja kombinacija začina, bilo koji ukus garantuje savršenstvo zalogaja uz ovu jednostavnu i lako prilagodljivu namirnicu.

 Pet recepata s piletinom Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Današnja kombinacija, sa svim varijacijama idealna je za neformalna okupljanja: gledanje utakmice, rođendan ili sasvim obično, bez povoda, druženje sa prijateljima.

Pustimo mašti na volju! Neka zabava počne!

Kombinacija broj 1 – Tema: Ljuti zalogaji

Potrebne namirnice za jednu osobu :

  • Pileći file (0,150 kg)
  • So i biber (po želji)
  • Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
  • Brašno (0,020 kg)
  • Prezla (0,100 kg)
  • Čili paprika (po želji - svježa, isjeckana ili u prahu)
  • Jaje

Način pripreme :

Pileći file isjeći na kocke 2x2 cm, začiniti sa malo soli, bibera i čili paprikom po želji. Zagrijati ulje u šerpi, pileće kockice uvaljati u brašno, izmućeno jaje i prezlu. Pržiti u dubokoj masnoći par minuta dok kockice ne porumene , zatim ih izvaditi na papirnu salvetu i servirati uz dodatak čili papričica ili ljute salse.

Ljuta salsa: paradajz pire, peršun list, čili papričicu, sok od limuna, so, biber i bijeli luk - sitno isjeckati i sjediniti.

Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

Kombinacija broj 2 – Tema: Mediteranski zalogaji

  • Pileći file (0,150 kg)
  • So i biber (po želji)
  • Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
  • Brašno (0,020 kg)
  • Bosiljak (po želji)
  • Majčina dušica (po želji - svježa, isjeckana ili u prahu)
  • Jaje

Način pripreme:

Pileći file isjeći na kockice 2x2 cm, začiniti sa malo soli i bibera. Zagrijati ulje u šerpi, pileće kockice uvaljati u brašno i jaje (izmućeno jaje sa dodatkom isjeckanog začinskog bilja – bosiljak, majčina dušica) i pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumeni. Izvaditi piletinu na papirnu salvetu, preliti limunovim sokom i servirati uz sos od pavlake.

Sos od pavlake: pavlaka, limunov sok, bijeli luk sitno isjeckan, maslinovo ulje, so i bijeli biber – sve dobro izmješati i sjediniti u homogenu masu.

Kombinacija broj 3 – Tema: Azijski zalogaji

  • Pileći file (0,150 kg
  • So i biber (po želji)
  • Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
  • Brašno (0,020 kg)
  • Kurkuma ili kari (po želji)
  • Čili paprika (po želji - svježa isjeckana ili u prahu)
  • Jogurt (0,100 lit)

Pileći file isjeći na kockice 2x2 cm, začiniti sa malo soli i bibera. U brašno dodati kurkumu ili kari, dobro izmješati i u tu smjesu uvaljati piletinu. Piletinu pržiti u dubokoj masnoći dok blago ne porumeni. Vaditi i stavljati u zdjelu u kojoj je izmješan jogurt i isjeckane čili papričice. Ostaviti 5-10 minuta da piletina odstoji u jogurtu i tako je služiti, zajedno sa jogurtom. Kao pribor za jelo služiti drvene ražnjiće, kako bi se piletina bocnula i pojela.

Kombinacija broj 4 – Tema: Hrskavi zalogaji

  • Pileći file (0,150 kg)
  • So i biber (po želji)
  • Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
  • Brašno (0,020 kg)
  • Kukuruzne pahuljice (0,100 kg)
  • Jaje 

Način pripreme:

Pileći file isjeći na kocke 2x2 cm, začiniti sa malo soli, bibera i čili paprikom po želji. Zagrijati ulje u šerpi, pileće kockice uvaljati u brašno, izmućeno jaje i pahuljice. Pržiti u dubokoj masnoći nekoliko minuta (dok kockice ne porumene), zatim ih izvaditi na papirnu salvetu i servirati.

Kombinacija broj 5 – Tema: Slatko slani zalogaji

  • Pileći file (0,150 kg)
  • So i biber (po želji)
  • Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
  • Brašno (0,020 kg)
  • Prezla (0,500 kg)
  • Susam (0,050 kg)
  • Senf ljuti (0,030 kg)
  • Med (0,020 kg)
  • Jaje

Pileći file isjeckati na kockice 2x2 cm, malo posoliti i pobiberiti. Zagrijati ulje u šerpi, pileći file uvaljati u brašno, izmućena jaja i smjesu prezle i susama. Pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumeni. Sastaviti senf i med, dobro izmješati dok se ne dobije ujednačen sos.

Piletinu servirati umočenu u sos ili blago prelivenu. Po želji, sos servirati i posebno u zdjelici.

Pet kombinacija, za čistu peticu!

Čitamo se ponovo, da zakuhamo!                                             

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop