Mediteranska, azijska, ljuta, hrskava, slatko slana... njeno veličanstvo piletina! Bilo koja kombinacija začina, bilo koji ukus garantuje savršenstvo zalogaja uz ovu jednostavnu i lako prilagodljivu namirnicu.
Današnja kombinacija, sa svim varijacijama idealna je za neformalna okupljanja: gledanje utakmice, rođendan ili sasvim obično, bez povoda, druženje sa prijateljima.
Pustimo mašti na volju! Neka zabava počne!
Kombinacija broj 1 – Tema: Ljuti zalogaji
Potrebne namirnice za jednu osobu :
- Pileći file (0,150 kg)
- So i biber (po želji)
- Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
- Brašno (0,020 kg)
- Prezla (0,100 kg)
- Čili paprika (po želji - svježa, isjeckana ili u prahu)
- Jaje
Način pripreme :
Pileći file isjeći na kocke 2x2 cm, začiniti sa malo soli, bibera i čili paprikom po želji. Zagrijati ulje u šerpi, pileće kockice uvaljati u brašno, izmućeno jaje i prezlu. Pržiti u dubokoj masnoći par minuta dok kockice ne porumene , zatim ih izvaditi na papirnu salvetu i servirati uz dodatak čili papričica ili ljute salse.
Ljuta salsa: paradajz pire, peršun list, čili papričicu, sok od limuna, so, biber i bijeli luk - sitno isjeckati i sjediniti.
Kombinacija broj 2 – Tema: Mediteranski zalogaji
- Pileći file (0,150 kg)
- So i biber (po želji)
- Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
- Brašno (0,020 kg)
- Bosiljak (po želji)
- Majčina dušica (po želji - svježa, isjeckana ili u prahu)
- Jaje
Način pripreme:
Pileći file isjeći na kockice 2x2 cm, začiniti sa malo soli i bibera. Zagrijati ulje u šerpi, pileće kockice uvaljati u brašno i jaje (izmućeno jaje sa dodatkom isjeckanog začinskog bilja – bosiljak, majčina dušica) i pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumeni. Izvaditi piletinu na papirnu salvetu, preliti limunovim sokom i servirati uz sos od pavlake.
Sos od pavlake: pavlaka, limunov sok, bijeli luk sitno isjeckan, maslinovo ulje, so i bijeli biber – sve dobro izmješati i sjediniti u homogenu masu.
Kombinacija broj 3 – Tema: Azijski zalogaji
- Pileći file (0,150 kg
- So i biber (po želji)
- Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
- Brašno (0,020 kg)
- Kurkuma ili kari (po želji)
- Čili paprika (po želji - svježa isjeckana ili u prahu)
- Jogurt (0,100 lit)
Pileći file isjeći na kockice 2x2 cm, začiniti sa malo soli i bibera. U brašno dodati kurkumu ili kari, dobro izmješati i u tu smjesu uvaljati piletinu. Piletinu pržiti u dubokoj masnoći dok blago ne porumeni. Vaditi i stavljati u zdjelu u kojoj je izmješan jogurt i isjeckane čili papričice. Ostaviti 5-10 minuta da piletina odstoji u jogurtu i tako je služiti, zajedno sa jogurtom. Kao pribor za jelo služiti drvene ražnjiće, kako bi se piletina bocnula i pojela.
Kombinacija broj 4 – Tema: Hrskavi zalogaji
- Pileći file (0,150 kg)
- So i biber (po želji)
- Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
- Brašno (0,020 kg)
- Kukuruzne pahuljice (0,100 kg)
- Jaje
Način pripreme:
Pileći file isjeći na kocke 2x2 cm, začiniti sa malo soli, bibera i čili paprikom po želji. Zagrijati ulje u šerpi, pileće kockice uvaljati u brašno, izmućeno jaje i pahuljice. Pržiti u dubokoj masnoći nekoliko minuta (dok kockice ne porumene), zatim ih izvaditi na papirnu salvetu i servirati.
Kombinacija broj 5 – Tema: Slatko slani zalogaji
- Pileći file (0,150 kg)
- So i biber (po želji)
- Ulje (0,100 lit - ulje se proporcionalno smanjuje kako se povećava broj osoba)
- Brašno (0,020 kg)
- Prezla (0,500 kg)
- Susam (0,050 kg)
- Senf ljuti (0,030 kg)
- Med (0,020 kg)
- Jaje
Pileći file isjeckati na kockice 2x2 cm, malo posoliti i pobiberiti. Zagrijati ulje u šerpi, pileći file uvaljati u brašno, izmućena jaja i smjesu prezle i susama. Pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumeni. Sastaviti senf i med, dobro izmješati dok se ne dobije ujednačen sos.
Piletinu servirati umočenu u sos ili blago prelivenu. Po želji, sos servirati i posebno u zdjelici.
Pet kombinacija, za čistu peticu!
Čitamo se ponovo, da zakuhamo!