Od naše Dušice još jedan recept, ovaj put riječ je o zdravoj i ukusnoj domaćoj telećoj čorbi.
Uvijek se trudim da obrok koji pravim bude zdrav. Ili bolje rečeno – zdrav i hranjiv koliko je god to moguće :). Ovaj put vam predstavljam čorbu sa teletinom, na moj način (meso po volji i želji – može biti i bilo koje drugo). Trudim se da u čorbe stavim što više povrća i nikada brašno.
Sastojci:
- Što više povrća: grašak, mrkva, karfiol, kukuruz, paprika i bijeli luk
- Ulje ili puter
- Oko 400 g mesa
- Začini: so, biber, vegeta, crvena paprika – po ukusu i želji
- Suhi peršun
- Pavlaka (po želji, može i bez nje)
Pa počnimo redom. Biće vam potrebno oko 400 grama telećeg mesa, isjeckanog na kockice. U dublji lonac usuti ulje ili otopiti puter, staviti meso, te ga miješati da se malo proprži. Zatim mu dodati svo isjeckano povrće (grašak, mrkva, karfiol, kukuruz i paprika) i zajedno još samo kratko propržiti.
Sipati dovoljno vode i ostaviti da se sve zajedno kuha. Dodati tada i sitno sjeckani bijeli luk, sitno sjeckani suhi peršun, kao i sve potrebne začine (u zavisnosti od toga šta preferitare: so, biber, crvena papričica, vegeta).
Kuhati sve dok meso i povrće ne budu mekani. Ja imam običaj da na tanjir odvojim sebi dio čorbe i probam – da bih bila sigurna da je sve dovoljno kuhano i da se ukusi savršeno slažu. Ako je potaman – to je to! :)
U zavisnosti od toga šta volite, možete dodati u čorbu i malo pavlake (izdvojite dio čorbe u duboki tanjir i sa njom pomiješate pavlaku. Sve skupa vratite u lonac – da vam se ne bi stvarale grudvice).
Prijatno!
(Tekst i foto: Dušica Stevanović)