Jedno od najstarijih pića u istoriji civilizacije prošlo je kroz brojne prekretnice. Riječ „vino“ slično zvuči u gotovo svim jezicima, a potiče od latinske riječi vinum.
Prije skoro 60 miliona godina, grožđe se pojavilo na Zemlji. Ljudi su rano uočili prve hemijske reakcije vina, a najstariji zapisi potiču od prije šest hiljada godina prije naše ere. Ipak, tada se grožđe uglavnom nalazilo u ishrani ljudi. Vinarstvo se potom širi starim svijetom i postaje glavno piće kraljeva Mesopotamije i Egipta. Prve etikete se pominju u Egiptu.
Kasnije se sličan princip primjenjuje i u Grčkoj, čija kultura dobija čak i boga vina, čuvenog Dionisa, piše National Geographic.
Prvo uzgajanje grožđa slično današnjem je zabilježio Katon prije 2260 godina, a skoro hiljadu godina kasnije benediktanski monasi su predstavili čuvene vrste Pinoit Noir i Chardonnay u Burgundiji.
Negdje u ovo vrijeme započinje i istorija šampanjca, kada je benediktanski sveštenik Dom Perinjon prisustvovao stvaranju mjehurića u boci.
Ipak, ovaj poznati napitak se suočavao i s određenim prijetnjama. Zabilježeno je da je u periodu između 1865. i 1905. godine insekt Phylloxera napao vinarije širom Evrope i da je dosta uticao na proizvodnju vina. Ovaj problem je riješen kalemljenjem vinove loze, što je u potpunosti iskorijenilo štetočinu.
Od tada su se razvijale mnoge vinarije, a vino je postalo popularno širom svijeta. Sredinom 20. vijeka, vinarije su se već uveliko takmičile u kvalitetu, a 1976. godine u Kaliforniji je pokrenuto takmičenje pod nazivom “Sudije Pariza”, u okviru kojeg se najbolje vino određuje tako što ga francuski eksperti probaju vezanih očiju. Ovakva vrsta takmičenja je ubrzo opčinila svijet, te su mnoge druge države počele da organizuju slična takmičenja.
Ipak, uprkos tako staroj tradiciji, vinari nastoje da poboljšaju kvalitet i ukus ovog napitka. Doba Franken vina je započelo 2002. godine, kada je nastalo prvo genetski modifikovano grožđe, a samo pet godina kasnije, objavljen je redoslijed genoma vinove loze Vitis vinifere koji nam pomaže da dokučimo mnoge tajne ove divne biljke.