Evo još jednog načina da ljubitelji pasulja uživaju u njegovim čarima.
Nema zemlje u svijetu u kojoj se makar jedna od nekih 250 vrsta pasulja ne njeguje i jede.
Vjeruje se da je pasulj došao s Inkama sa neke druge planete. U drevnim ćupovima u Južnoj Americi pronađena su zrnevlja veličine kakvu danas ne poznajemo.
Indijanci su, još prije sedam milenijuma, u pasulju vidjeli neobično božanstvo ženskog roda. Stabljika mu se povijala uz kukuruz, koji je muško božanstvo. A te dvije biljke ujedinjuju sve važne prehrambene sastojke: spektar bjelančevina, skrob, šećere...
Pa, šta kažete onda da se "bacite" na pravljenje pirea od ovog "božanstva"?
Sastojci:
- 500 grama bijelog pasulja
- 10 grama bijelog luka
- 10 grama slatke aleve paprike
- 50 ml maslinovog ulja
- tri grama soli
- 20 grama peršuna
Način pripreme:
Očišćeni i oprani pasulj potopi se uveče u vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procijedi, nalije vodom i stavi na šporet da provri.
Pasulj se prvo kuva u ključaloj vodi pet minuta, zatim se ta prva voda baca i ponovo se dodaje pasulju dosta vode koja je potrebna za kuvanje. Povremeno provjeravati dok se pasulj kuva da li je potrebno dodati vodu.
Kuvati pasulj dok ne omekša, ocijediti ga od vode i izgnječiti ga kao pire.
Zagrijati ulje sa sitno isjeckanim bijelim lukom, dodati alevu papariku i sjeckani peršun, pa zatim sve to malo propržiti. Izgnječeni pasulj preliti uljem i na kraju pomiješati sve zajedno.