• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naši kolači "potukli" sve druge

Autor mondo.rs

Da li možete da pogodite o kojim kolačima je riječ?

Prema istraživanju poznatog kulinarskog sajta Food52 za najbolje sitne kolače proglašene su - vanilice!

Recept za te kolačiće nominovala je jedna korisnica sajta, a vanilice su izglasane kao najbolji sitni kolači i dobile su priznanje: "Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World".

Vanilice su tradicionalni sitni kolači u Srbiji, koji pripadaju vrsti lincer kolača. Česte su na trpezama za Božić, Novu godinu, slave, rođendane, krštenja, sahrane...

Recept koji je ovim kolačićima donio titulu, za 60 vanilica glasi:

200 grama šećera u prahu, 1 mahuna vanile isječena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama kristal šećera, jedno jaje, 2 žumanca i sok od jednog limuna. Potrebne su i jedna kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mljevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

Nekoliko dana unaprijed, prije pravljenja, pomiješati šećer u prahu sa isječenom mahunom vanile i zatvoriti u kutiju, kako bi se dobio vanilin šećer. 

U činiji pomješati mast sa kristal šećerom dok ne se dobije krem.

Umuti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok ne se dobije ujednačeno tijesto.

Pokriti ga i hladiti u frižider bar tri sata ili tokom noći.

Ugrijati rernu na 180 stepeni, staviti tijesto na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.

Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove, a zatim ih peći oko 12 minuta, tako da ostanu bijele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta.

Zatim ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Svaki tako dobijen "sendvič" dobro uvaljati u vanilin šecer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana prije serviranja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop