I to za dž...
Dosta ste kuvali za Novu godinu, a tek slede Badnje veče, Božić, Srpska Nova godina... Možda biste do tada želeli da predahnete kada je kuvanje u pitanju i sebe, i svoju porodicu, počastite ovim jeftinim i jednostavnim receptom za pitu od špageta.
Sastojci:
- pakovanje špageta
- dve kašike putera
- osam jaja
- pola šolje mleka
- prstohvat bibera
- 4 kašike parmezana (ili kačkavalj)
- sitno seckana slanina ili neko drugo meso (količina je proizvoljna)
- origano
Način pripreme:
Stavite posoljenu vodu na ringlu da provri, pa dodajte špagete i skuvajte ih na osnovu uputstva na pakovanju, mešajte često dok ne budu "al dente". Iscedite ih kada se skuvaju i dobro isperite hladnom vodom.
Zagrejte rernu na 250 stepeni, a dublji pleh podmažite sa pola kašike putera.
U jednoj čini pomešajte jaja, mleko, slaninu, biber i tri kašike parmezana. Potom dodajte špagete, pa dobro promešajte. Dobijenu smesu prebacite u pleh i jednako raspodelite (ukoliko želite, slaninu ili neko drugo meso koje izaberete, prethodno možete ispržiti na tiganju, kako bi imalo jači ukus). Premažite preostalim puterom i pospite origano i jednu kašiku parmezana (ili izrendajte preko svega kačkavalj).
Ostavite da se peče 25 do 30 minuta, dok na vrhu ne dobije zlatnu boju. Pustite da se ohladi deset minuta i onda je spremno, pa možete poslužiti i uživati u plodovima svog rada.
Dodatak: Sastojke uz špagete možete menjati ukoliko imate neku namirnicu koju biste više voleli da stavite u ovu pitu od špageta.