Ništa ne fali ni ovom našem, štaviše, ali ako je prebranac vaše omiljeno jelo, probajte i ovu varijantu.
POTREBNO ZA 4 OSOBE:
300 g sitnog belog pasulja
250 g mesa od svinjskog vrata
100 g dimljene slanine
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
ulje ili mast
veza zeleni
dva lista lovora
4 manja paradajza
2 karanfilića
so i biber po ukusu
PRIPREMA:
Pasulj oprati, naliti vodom i ostaviti da stoji nekoliko sati, najbolje celu noć.
Na ulju ili masti, propržiti krupno sečenu slaninu, a zatim dodati krupno sečen beli i crni luk, i tek na kraju krupno isečeno svinjsko meso.
Dodati so i biber, i pržiti dok ne porumeni. Izvaditi sve iz tiganja, a na ostatku masnoće propržiti sitno iseckanu zelen.
Pasulj oceđen od vode, pomešati sa slaninom, mesom i peršunom. Dodati paradajz krupno sečen, lovor i karanfilić. Po želji još pobiberiti i posoliti. Sve izručiti u dublji nauljen pleh i naliti vodom da ogrezne.
Po želji, ovom jelu možete dodati pileće ili pačije batake, kobasice, tako što ćete ih položiti na pasulj pre nego što pleh stavite u rernu.
Poklopljeno jelo treba da se krčak na 200 stepeni celzijusovih oko pola sata.
Ovo jelo se zove kasule (Cassoulet) i apsolutni je hit u Njujorku i Japanu, i to među mladim osobama. Nujorški restoran njujorškog restorana "Jimmy’s No. 43", svake godine organizuje takmičenje u pripremanju francuske varijante prebranca, ali ove godine je zainteresovanost za taj događaj najveća do sada.