Svi znamo da je zdravije kuvati namirnice nego pržiti ih, ali stručnjaci sada imaju novu teoriju.
Prženo povrće je zdravije od kuvanog, tvrdi tim španskih naučnika, ali samo ako za prženje koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.
Sirovo povrće sadrži antioksidante I frenole, a ove komponente su, inače, dobra prevencija za hronične bolesti, uključujući kancer i dijabetes.
Profesorka Kristina Samaniego Sančez sa Univerziteta u Granadi, kaže da "ulje povećava količinu fenolnih elemenata u povrću", te je zbog toga prženje na ovom ulja dobar izbor.
Međutim, ono što istraživači naglašavaju je da se prženjem namirnica na ekstra devičanskom maslinovom ulju takođe povećava i broj kalorija.
Stručnjaci preporučuju kuvanje hrane kada se jedu i povrće i voda u kojoj je obrok spremljen, mada savetuju da obroke barem povremeno pržite na ovom ulju.