Prošle su praznične gozbe, ali i period detoksikacije, pa što ne biste udovoljili sebi ovim čokoladnim delikatesom, koji se pritom jednostavno pravi!
Pre nego što pređemo na recept, imajte na umu da se za ovaj čokoladni mus koriste živa jaja, pa nije poreporučljivo konzumiranje mladim trudnicama i ljudima sa poremećajima imuno-sistema.
Ukoliko niste u ovoj grupi ljudi, hajde da vidimo kako to lako možete da se počastite i uživate u čarima čokolade.
Sastojci:
- 250 grama čokolade (izaberite neku koju vi najviše volite)
- četiri velika jaja (odvojite žumance i belance)
- jedna do dve kašike belog šećera (ovo nije obavezan deo recepta, a ukoliko koristite slatku čokoladu onda vam definitivno i ne treba, pa jedino može biti dobro da stavite šećer ako ste se odlučili za crnu čokoladu, jer je ona gorča)
Način pripreme:
Istopite čokoladu u mikrotalasnoj ili u šerpi na ringli (pazite da sve vreme mešate), a dok se topi, mikserom izmutite belanca dok ne dobiju mekano-penušavu formu.
Ako koristite šećer, pospite ga na belanca i izmutite dok se šećer ne rasporedi.
U drugoj činiji, izmutite žumanca i onda ih polako prespite u vrelu čokoladu.
Potom lagano prespite i smesu od belanaca u čokoladu i nežno mešajte dok se sve jednako ne rasporedi. Podelite smesu u nekoliko čaša ili manjih činija i ostavite da se ohladi preko noći - ako duže ostavite da se hladi čokolada će biti slađa!
Hlađenje će naravno stvrdnuti čokoladu, pa ujutru čokoladni mus izvadite iz frižidera i ostavite da dosegne sobnu temperaturu pre nego što krenete da ga "tamanite".
Javite nam da li ste uživali u ovom receptu!